Home Ukraine Україна — українською Скарбниця надр Землі: геологи пробурили рекордно глибоку дірку в корі планети

Скарбниця надр Землі: геологи пробурили рекордно глибоку дірку в корі планети

125
0
SHARE

Дослідникам вдалося пробитися рекордно глибоко в земну кору і розкрити секрети мантії Землі.
Дослідникам вдалося пробитися рекордно глибоко в земну кору і розкрити секрети мантії Землі.
Історія Землі налічує понад 4,5 мільярда років і за цей час планета неодноразово змінювала свій зовнішній вигляд. Століттями вчені намагаються зазирнути в найглибші надра планети, щоб дізнатися більше про процеси, які відбуваються в самому центрі Землі й тепер їм вдалося пробитися рекордно глибоко, пише Science Alert.
Минулого року команді геологів вдалося витягти з надр планети рекордний керн завдовжки 1 268 метрів, який фактично являє собою “геологічну скарбницю Землі”. Витягнутий циліндр складався з магматичної породи, хімічно зміненої морською водою в процесі, відомому як серпентизація.
У Фокус. Технології з’явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!
Тепер ученим нарешті вдалося проаналізувати керн і розкрити його секрети. За словами провідного автора дослідження петролога і геохіміка Йохана Ліссенберга з Кардіффського університету у Великій Британії, по суті, цей гігантський циліндр, витягнутий із глибин океану, є сховищем інформації, що може пролити світло на таємничу мантію Землі — шар твердої вулканічної породи, що відокремлює кору від ядра.
За словами команди, майже безперервне вилучення керна дає можливість отримати надійний і кількісний літологічний, мінералогічний, структурний і альтернативний опис верхньої мантії планети.

Continue reading...