Home Ukraine Україна — українською "Боролися не за Артемівськ, а за Бахмут": для чого Рада зараз змінює...

"Боролися не за Артемівськ, а за Бахмут": для чого Рада зараз змінює назви міст і сіл

54
0
SHARE

Верховна Рада провалила голосування щодо перейменування населених пунктів в Україні. Дерусифікація і дерадянізація тривають: Південне хочуть перейменувати на Порт Анненталь.
Верховна Рада провалила голосування за перейменування населених пунктів в Україні. Деякі депутати вважають ідею цинічною і божевільною: війська РФ наступають, а на порядку денному — як “краще” назвати село в Дніпропетровській області. Фокус дізнався у прихильників і противників ініціативи, чи важливо зараз перейменовувати топоніми.
Верховна Рада 18 вересня провалила голосування за проєкт постанови 3939-ІХ про перейменування понад 330 населених пунктів і районів в Україні. Перейменування географічних об’єктів доводиться робити за вимогами закону “Про засудження і заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії”.
Профільний комітет парламенту розглянув 340 пропозицій органів місцевого самоврядування, військових адміністрацій та рекомендації Українського інституту національної пам’яті щодо перейменування, йдеться в пояснювальній записці до документа.
Українські назви мали отримати сім районів, 15 міст, 56 селищ і 262 села. Найбільше змін у топонімах Дніпропетровської області: місто Новомосковськ хочуть назвати Самар, Павлоград перейменувати на Матвіїв, Синельникове — на Ріднопілля, Першотравенськ — на Шахтарське, а Синельниківський район — на Ріднопільський.
Друге місце за кількістю перейменувань посіла Луганська область. Місто Первомайськ пропонують назвати Сокологірськом, Молодогвардійськ — Отаманівкою, а Сєвєродонецьк — Сіверськодонецьком.
За лідерами йдуть Миколаївська область (місто Южноукраїнськ — Гард, Первомайськ — Ольвіополь) і Харківська (Красноград зібралися перейменувати на Берестин, а Первомайський — на Златопіль). По одній зміні топонімів — в Одеській (місто-курорт Южне хочуть назвати Порт-Анненталь), Львівській (Червоноград — на Шептицький), Сумській (місто Дружба — на Хутір-Михайлівський) і в Черкаській областях (місто Ватутіне на Багачеве).
Однак через суперечки в назвах парламентарії заблокували трибуну. Вони вимагали зібрати погоджувальну раду і повторно розглянути постанову. За словами народного депутата від партії “Голос” Романа Лозинського, Рада провалила “історичний шанс викинути з карти України все, що Москва нав’язувала протягом віків поневолення”.
Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук на брифінгу за підсумками засідання парламенту сказав, що керівництво парламенту і фракцій внесе до Верховної Ради нову постанову, з неї приберуть п’ять “спірних” населених пунктів: Южне, Южноукраїнськ, Синельникове, Первомайськ і Павлоград.

Continue reading...