МЗС: При невдачі "Північного потоку-2" РФ доведеться укладати новий договір з Україною

317
0
TEILEN

У МЗС переконані, що у випадку нереалізації проекту Північний потік-2, Росія буде змушена домовлятися з Києвом про новий контракт щодо транзиту газу до ЄС територією України.
У МЗС переконані, що у випадку нереалізації проекту „Північний потік-2“, Росія буде змушена домовлятися з Києвом про новий контракт щодо транзиту газу до ЄС територією України.
Про це в ефірі телеканалу „Прямий“ заявила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.
„У ЄС можуть створити рівні умови для усіх країн щодо купівлі і транзиту газу, щоб „Газпром“ не користувався ніякими привілегіями, якими вони звикли користуватися“, – сказала Зеркаль.
„І після того в ЄС вже зможуть купувати газ у „Газпрому“ не на нашому західному кордоні, а на нашому східному кордоні, і постачати самі собі газ через територію України. Це буде найбільш вигідний маршрут, а „Північний потік-2″ – думаю, що він не буде існувати в ці терміни, які малює собі РФ. Чи буде він взагалі, не можу сказати“, – підкреслила заступник міністра.
На питання, чому до цього часу не зроблено таким чином, щоб ЄС купував російський газ на українсько-російському кордоні, у місці входження газу в українську газотранспортну систему, Зеркаль відповіла:
„Тому що зараз це вже не предмет розгляду в Стокгольмському арбітражі, де ми сподівалися, що це питання знайде своє вирішення. Оскільки контракти, які існують між „Нафтогазом“ і „Газпромом“, фіксують, що ці точки знаходяться на нашому західному кордоні“.

Continue reading...