Трамп змінює світову політику, а Україні потрібно розвивати економічні відносини з країнами Азії

264
0
TEILEN

Трамп робить реверанси в бік Путіна. Що в такій ситуації робити Україні? Рятувати економіку. І Азія тут може нам допомогти.
Дуже знаковою стала зустріч Трамп – Путін у Гельсінкі 16 липня і конкретно те, що президент США жодного разу під час прес-конференції не те що не виступив на захист „українського чинника“, а й зовсім жодного разу не обмовився про Україну. Про що це може свідчити?
Мабуть, „український фактор“ для Дональда Трампа, найімовірніше, став серйозною перешкодою для врегулювання цілої низки геополітичних проблем: наприклад, з Росією щодо Ірану в контексті ситуації в Сирії та зміцнення безпеки Ізраїлю. При цьому навіть голова Європейської Ради Дональд Туск минулого тижня після саміту країн НАТО сказав: „У декількох бесідах зі мною президент Трамп не приховував, що відчуває менше захвату щодо України і більше розуміння того, що зробила Росія в Україні“. Так, в Гельсінкі зустріч Трамп – Путін навряд чи чимось хорошим завершилася для українського політичного істеблішменту. Ну а коли так, чи не час Україні розвивати економічні відносини в азіатському напрямку?
Тим паче, що зараз ми перебуваємо у важкому економічному становищі. Але чи є на Банковій і на Грушевського певний план щодо запобігання різкому падінню життєвого рівня населення і порятунку української економіки на випадок ще більшого загострення кризи? Гадаю, що немає. Тоді що робити? Запропонував би крім США та ЄС розвивати і зміцнювати відносини насамперед з Китаєм. Справді, чому б не диверсифікувати наші торговельно-економічні відносини? Давно час дивитися в азійському напрямку. До того ж країни Азії, особливо Китай, розвиваються набагато швидше, ніж країни Європи і США.
До речі, цього ж понеділка, 16 липня, також відбулася не менш знакова зустріч (яка чомусь залишилася наче в тіні), де керівники ЄС та КНР підписали одразу декілька меморандумів про взаєморозуміння, які мають стосунок до співпраці в галузі торгівлі, інвестицій і регулювання. Після її завершення прем’єр Держради Китаю Лі Кецян зазначив: „Ми сьогодні детально обговорили двосторонні питання і домовилися разом протидіяти протекціонізму“. А ось ми сьогодні залишилася один на один зі своїми проблемами, викликаними скасуванням США пільг на ввезення 155 товарів з України та введенням мит на імпорт сталі й алюмінію наших металургійних комбінатів.

Continue reading...