Перемогти рак силами свого організму – за що присудили Нобелівську премію з медицини-2018

259
0
TEILEN

Двоє вчених – американець і японець – відкрили білки, впливаючи на які, можна змусити імунітет самостійно знищити небезпечну пухлину Двоє вчених – американець і японець – відкрили білки, впливаючи на які, можна змусити імунітет самостійно знищити небезпечну пухлину
Двоє вчених – американець і японець – відкрили білки, впливаючи на які, можна змусити імунітет самостійно знищити небезпечну пухлину
У понеділок, 1 жовтня, стали відомі імена перших нобелівських лауреатів цього року. Ними стали 70-річний професор Техаського університету в Остіні (США) Джеймс Еллісон і його 76-річний колега Тасуку Хондзьо з Кіотського університету (Японія). „Лауреати цього року показали, як різні стратегії стримування пригнічення імунної системи можуть бути використані в лікуванні раку. Їхні відкриття – знаменна віха в нашій боротьбі проти раку“, – йдеться в заяві Шведської королівської академії наук. Наводимо пояснення Нобелівського комітету, чим займаються вчені, у чому значення їх робіт і чому вони вже стали справжнім проривом в онкології.
У цьому нам допоможе інфографіка, створена Нобелівським комітетом.
Зліва вгорі: Активація Т-лімфоцита вимагає, щоб рецептор кров’яного тільця зв’язувався зі структурами інших імунних клітин, розпізнаних як „чужі“. Для активації Т-лімфоцитів необхідний білок, що функціонує, як їх прискорювач. CTLA-4 працює як гальмо, що блокує функцію цього підсилювача.
Зліва внизу: Антитіла (зеленого кольору) проти CTLA-4 блокують функцію гальмування, що призводить до активації Т-лімфоцитів, які починають атакувати ракові клітини.
Справа вгорі: PD-1 – ще один білок-гальмо, який пригнічує активацію Т-лімфоцитів.
Справа внизу: Антитіла до PD-1 пригнічують функцію гальмування, що веде до активації Т-лімфоцитів і дуже ефективної атаки на ракові клітини.
Рак щорічно вбиває мільйони людей. Для сучасної охорони здоров’я ця хвороба є однією з найбільших проблем і найсерйозніших викликів. Стимулюючи властиву нашій імунній системі здатність атакувати клітини пухлини, Нобелівські лауреати цього року заснували принципово новий підхід до лікування раку.
Джеймс П. Еллісон вивчав певний білок, який функціонує як гальмо імунної системи. Саме йому прийшла в голову революційна ідея: якщо змусити організм відпустити це гальмо, наші власні імунні клітини зможуть активізуватися і почати атакувати пухлини. А потім він розвинув свою концепцію в абсолютно новий підхід до лікування пацієнтів.
Паралельно з ним Тасуку Хондзьо виявив на імунних клітинах ще один особливий білок, ретельно вивчив його і зрештою виявив, що він також діє на них, як гальмо, але з іншим механізмом дії. Методи лікування, засновані на його відкритті виявилися разюче ефективними в боротьбі з раком.
Еллісон і Хондзьо показали, як різні способи інгібування гальм імунної системи можуть бути використані для лікування раку. Видатні відкриття двох сьогоднішніх лауреатів стали віхою в нашій боротьбі проти раку.
Чи може наш власний імунітет брати участь в лікуванні раку?
Поняття „рак“ включає в себе безліч захворювань, які характеризуються неконтрольованим зростанням аномальних клітин, здатних поширюватися на здорові органи і тканини. Для лікування цих хвороб застосовують цілий ряд методів, включаючи хірургічні (безпосереднє видалення пухлини), радіаційне опромінювання ураженої ділянки, та інші стратегії, частина з яких раніше вже були відзначені Нобелівськими преміями. Серед таких методів – гормональна терапія раку простати (Чарльз Хаггінс, премія за 1966 рік), хіміотерапія (Гертруда Елайон і Джордж Хітчингс, 1988 рік) і трансплантація кісткового мозку для лікування лейкемії (Едвард Томас, 1990 рік). Однак прогресуючий рак усе ще залишається важким для лікування захворюванням і нові терапевтичні стратегії, як і раніше вкрай необхідні.

Continue reading...