День пам'яті та примирення: як в Україні ставляться до Другої світової – 24 Канал

312
0
TEILEN

Сьогодні Україна вже вп’яте відзначає День пам’яті та примирення на противагу радянському Дню перемоги. А пам’ятати та мирити є кого: внаслідок Другої світової в Україні загинуло приблизно чотири мільйона людей. Новини України, День Перемоги, СРСР, Новини Росії, Історія, Війна – Телеканал новин 24
Сьогодні Україна вже вп’яте відзначає День пам’яті та примирення на противагу радянському Дню перемоги. А пам’ятати та мирити є кого: внаслідок Другої світової в Україні загинуло приблизно чотири мільйона людей.
Це як військові – червоноармійці, та воїни УПА, так і мирне населення. Стільки ж полягло від голоду та терору в тилу. Ще п’ять мільйонів жителів примусово вивезли за межі країни.
В Україні учасників бойових дій залишилося менше, ніж 100 тисяч. Військовий льотчик Микола Бєлоусов – один із них, називає себе „останнім з могікан“. Зараз йому 96 років.
Микола Бєлоусов
Родом він з Волгоградської області, воював на білоруському фронті. А після служби на Уралі в повоєнні роки переїхав з дружиною-українкою до Києва. Воїнів УПА вважає зрадниками.
Це він говорить про таких, як побратими львів’янина Григорія Гідея. Чоловіку зараз 89. Школярем під час війни він був зв’язковим УПА. Ні 8, ні 9 травня не вважає своїм святом. Адже війна закінчилася аж в 1954 році.
Григорій Гідей
Аби такі, як ці двоє літніх чоловіків, пробачили одне одного й згадали полеглих побратимів, із 2014 в Україні почали відзначати День пам’яті і примирення.
Спільним символом замість радянської георгіївської стрічки зробили червоний мак.

Continue reading...