Михайло Подоляк про можливий розпуск МКЧХ, Ілона Маска та Білорусь

104
0
TEILEN

Якщо Червоний Хрест не справляється зі своєю функцією, то будемо говорити з партнерами, що варто відкрити іншу структуру»
В Офісі президента України готові поставити на міжнародному рівні питання про розформування Міжнародного комітету Червоного Хреста, якщо МКЧХ і надалі не виконуватиме своїх прямих функцій, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода антикризовий радник голови ОП Михайло Подоляк. Він також відреагував на слова засновника компанії SpaceX Ілона Маска про неможливість безкоштовно надавати системи Starlink Україні та про загрозу Україні з боку Білорусі.
«Ця міжнародна інституція взагалі не виконує свої функціональні обов’язки. Вони звикли жити, що ось: «Ми щось робимо», але насправді немає ніякого просування. Ми вважаємо, що у світовому суспільстві треба підіймати питання про потрібність таких інституцій. І це є публічний інформаційний тиск на цю інституцію, щоб вона все ж таки не хіхікала з Лавровим, а чітко приїхала і, пославшись на Женевську конвенцію, сказала: «Ви зобов’язані мені надати доступ до Оленівки чи інших місць, де перебувають військовополонені. Якщо Червоний Хрест не справляється зі своєю функцією, то хай розформують самі себе, і будемо тоді обговорювати з партнерами, що варто відкрити іншу структуру» – зазначив Михайло Подоляк.
13 жовтня Україна закликала Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) до кінця тижня направити свою місію до колонії в Оленівці, де утримують українських військовополонених. Голова Офісу президента Андрій Єрмак закликав до 17 жовтня вирішити це питання і направити місію МКЧХ, пообіцявши з боку України всіляке сприяння цій місії.
Це сталося на тлі звільнення з російського полону ще 20 українських військових, серед яких є ті, які перебували в Оленівці.
14 жовтня Міжнародний комітет Червоного Хреста закликав надати йому негайний доступ до всіх військовополонених у війні Росії проти України, зокрема й до утримуваних у колонії в окупованій російськими військами Оленівці на Донеччині.

Continue reading...