Зеленський: Керівництво РФ деградувало до рівня терору – DW – 24.11.2022

112
0
TEILEN

274-й день війни, яку Росія розв’язала проти України. Російські сили завдають ударів по українській цивільній, промисловій та військовій інфраструктурі. DW розповідала про події четверга, 24 листопада.
24 лютого Росія здійснила повномасштабне військове вторгнення в Україну. Читайте новини та статті про війну РФ проти України, зокрема хроніку подій 23 листопада.
На цій сторінці DW розповідала про події четверга, 24 листопада (час київський).
++22.46++
Президент України Володимир Зеленський звинуватив керівництво Росії в тому, що воно деградувало до рівня терору. Про це він заявив у традиційному вечірньому відеозверненні, в якому згадав і деякі підсумки дев’яти місяців повномасштабної агресивної війни Росії проти України. Зеленський визнав, що зараз майже щогодини отримує повідомлення про удари російських окупаційних сил по звільненому Херсону та інших громадах цієї області. „Такий терор почався одразу після того, як російська армія була змушена тікати з Херсона. Це помста тих, хто програв. Воювати вони не вміють. Єдине, що поки можуть, – це тероризувати. Або енергетичний терор, або артилерійський, або ракетний – ось це і все, до чого деградувала Росія за теперішніх її керівників“, – впевнений український президент. „Тільки звільнення нашої землі й надійні гарантії безпеки для України можуть захистити наш народ від будь-яких російських ескалацій. Щодня працюємо з партнерами заради цього. Скоро будуть вагомі новини“, – заявив Зеленський.
„Ми з вами витримали 9 місяців повномасштабної війни, і Росія так і не знайшла способу нас зламати. І не знайде“, – запевнив глава української держави.
++22.32++
Президент США Джо Байден висловив сподівання, що допомога Україні з боку США триватиме й після того, як республіканці отримали більшість за підсумками проміжних виборів. „Зараз не час відвертатися від України“, – сказав він. „На тлі недавніх виборів ми мали багато спілкування на тему про те, чи збирається інша партія й надалі підтримувати Україну. Я сподіваюся на належну допомогу“, – додав Байден, цитує „Інтерфакс“. 
Раніше повідомлялося, що, за прогнозами американських телеканалів CNN і NBC, республіканці здобули перемогу на виборах до Палати представників США. Вони отримують 218 місць – необхідний мінімум для забезпечення більшості. У демократів – 208 місць. Загалом у палаті 435 місць, тож, поки що не визначилися володарі дев’яти місць у нижній палаті Конгресу.
++22.19++
Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що Хорватія проводитиме в себе вишкіл військовослужбовців Збройних сил України. „Уряд Хорватії ухвалив рішення про вишкіл української армії у Хорватії“, – написав Резніков у Twitter. Він також висловив вдячність прем’єр-міністру Хорватії Андрею Пленковичу та голові міністерства оборони цієї країни Маріо Баножичу за підтримку.
++21.41++
На Київщині побільшало жертв учорашнього російського ракетного удару. За даними голови Київської обласної військової адміністрації Олексія Кулеби, в реанімації померла сьома людина з тих, хто постраждав унаслідок ракетного обстрілу 23 листопада.
++21.34++
У багатьох регіонах України багато споживачів досі без світла. Так, за даними операторів системи розподілу електроенергії групи ДТЕК, на вечір четверга без електрики залишалися приблизно 75 відсотків мешканців Дніпропетровської області, 64 відсотки – Одеської та близько третини – Донецької. Утім, оператори запевнили, що заживлено усі об’єкти критичної інфраструктури.
Водночас згідно з повідомленням „ДТЕК Дніпровські електромережі“, повністю відсутнє світло у Нікополі та Кривому Розі – там ще тривають відновлювальні роботи НЕК „Укренерго“.
Щодо інших регіонів, то, зокрема, за інформацією мережевого оператора Чернігівської області „Чернігівобленерго“, більшість споживачів було заживлено вже на ранок четверга. Згідно з повідомленням „Рівнеобленерго“, заживлено всю критичну інфраструктуру та тривають роботи з відновлення подачі електроенергії споживачам. Там зазначили, що протягом дня вдалося під’єднати місто Дубно, яке залишалося без світла з часу ракетної атаки вдень 23 листопада.
У Житомирській області найбільше знеструмлених споживачів у північних районах, а за інформацією міського голови Сергія Сухомлина, сам обласний центр підключено до електрики, відновлено водопостачання. Тим часом „Черкасиобленерго“ упродовж доби в деякі години попереджало споживачів про застосування спеціальних графіків аварійних відключень, які запроваджуються без попереджень у разі гострої потреби.
У Києві за даними міської влади близько 60 відсотків громадян досі без електроенергії, а в області – 70 відсотків. 
++21.26++
Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі назвав безпрецедентною та глибоко тривожною ситуацію в українській енергосистемі, коли 23 листопада в результаті російських обстрілів було відключено всі чотири атомні станції, які перейшли на аварійне живлення дизель-генераторами. „Ця безпрецедентна ситуація була б неймовірною ще місяць тому. Це глибоко турбує“, – заявив він у відеозверненні, розміщеному на сайті агентства. Гроссі зазначив, що ще на початку війни позначив сім невід’ємних стовпів безпеки та захисту атомних станції України, зокрема необхідність підтримувати фізичну недоторканність та наявність надійного зовнішнього джерела живлення. „Я закликаю сьогодні, щоб ці стовпи були дотримані, щоб усі атомні електростанції України не постраждали в такий спосіб“, – наголосив гендиректор МАГАТЕ. За його словами, у той час, як світ був зосереджений на небезпечній ситуації на Запорізькій АЕС, найбільшій в Європі атомній електростанції, не можна забувати й про інші ядерні об’єкти країни.
++21.07++
60 відсотків Києва досі без електропостачання, повідомив мер міста Віталій Кличко. За його словами, насамперед до живлення підключають об’єкти критичної інфраструктури. „Енергетики зараз працюють у критичних умовах. Поступово відновлюють систему. Насамперед електроенергію подають об’єктам критичної інфраструктури – водоканалу, лікарням, громадському транспорту. Ми вже запустили наземний електротранспорт. Також скоротили інтервали між поїздами метрополітену. Тому що розуміємо – це наймасовіший транспорт для пересування містом“, – розповів Кличко в ефірі телемарафону. 
Також він зазначив, що у столиці готуються розгорнути роботу пунктів обігріву. Дізнатися про їхнє розташування можна буде на сайті міської влади. Крім того, Кличко закликав мешканців Києва зробити про всяк випадок необхідний запас технічної та питної води, їжі, підготувати теплий одяг. „Ми розуміємо, що подібні ракетні атаки повторюватимуться. І повинні бути готові до будь-якого розвитку подій“, – застеріг Клично, якого пресслужба київського мера.
++20.33++
Російські окупаційні сили вкотре обстріляли Херсон із реактивних систем залпового вогню та артилерії. Під вогонь потрапив житловий район міста, повідомив голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич. „Близько 17:00 російські загарбники з артилерії та РСЗВ вкрили вогнем житловий район міста. Через обстріл загорілася багатоповерхівка. Ворожі снаряди потрапили й на дитячий майданчик“, – написав Янушевич у Telegram-каналі. За його словами, наразі відомо про 10 постраждалих у результаті обстрілу, чотири з яких загинули.
Читайте також: Повернення: як живе звільнений Херсон
++20.23++
Президент України Володимир Зеленський у четвер провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача, повідомляє пресслужба глави держави. „Головнокомандувач ЗСУ та командувачі військ оперативних напрямів доповіли про актуальну ситуацію на фронті, окремо поінформували про дії на Донецькому напрямку. Також були заслухані доповіді керівників розвідки“, – йдеться у повідомленні. Учасники засідання проаналізували забезпечення сил оборони технікою, озброєнням та боєприпасами, а також актуальні потреби війська для проходження зимового періоду.
Крім того, члени Ставки розглянули перебіг відбудови енергосистеми України та ліквідації наслідків нещодавніх ракетних ударів Росії. Окремо зупинилися на питанні забезпечення стабільності зв’язку в умовах війни, зокрема шляхом переходу на автономне енергоживлення. „Також було продовжено роботу в напрямі захисту об’єктів критичної інфраструктури від російських атак. У цьому контексті наголошено на необхідності посилення співпраці з партнерами України задля формування ефективної протиповітряної оборони“, – зазначили в ОП.
++20.09++
Президент Литви Гітанас Науседа закликав Єврокомісію скоригувати санкційний курс та посилити тиск на Росію. Політика санкцій іноді має сильніший вплив на економіки країн ЄС, тоді як наслідки для Росії є досить суперечливими, сказав він після зустрічі з румунським колегою Клаусом Йоганнісом у Вільнюсі. Науседа навів як приклад фінансові результати „Газпрому“, зазначивши, що вони аж ніяк не погані. Хоча російський енергетичний гігант продав значно менше газу, він зумів заробити на стрімкому зростанні цін на газ, пояснив президент Литви. У зв’язку з цим Європейська Комісія має оцінити наслідки санкційної політики та скоригувати її курс у необхідному напрямку. Литва завжди виступала за максимально каральні санкції, сказав Науседа, закликавши ЄС якнайшвидше ухвалити дев’ятий пакет санкцій. „Це має бути рішучий крок вперед“, – наголосив президент Литви, якого цитує dpa. Він має включати подальші обмеження щодо російського ВПК, російських банків та корпорації „Росатом“.
Читайте також: Чому Німеччина не замерзає без російського газу?
++19.52++
Київська міська рада на засіданні 24 листопада затвердила договори про передачу 215 мільйона гривень на відновлення громад і міст, які  які найбільше постраждали від навали російських окупантів. Йдеться про чотири громади Чернігівської області та місто Чернігів, а також дві громади Київської області та місто Херсон, повідомляє пресслужба Київради. За словами мера Києва Віталія Кличка, йдеться про Городнянську, Коропську, Новгород-Сіверську, Семенівську громади Чернігівської області та місто Чернігів, Іванківську та Великодимерську громади Київської області та місто Херсон. „Ми вдячні всім громадам, які допомогли Києву вистояти перед російськими загарбниками у лютому-березні цього року. Саме тому я запропонував надати допомогу містам та селищам Київської та Чернігівської областей, які сьогодні не мають коштів для відновлення житла та інфраструктури для їхніх мешканців“, – наголосив столичний мер. Він також повідомив про надання фінансової допомоги „хороброму місту“ Херсону. „Сьогодні складно всім, але ми маємо допомагати один одному. Щоб разом вистояти та перемогти“, – додав мер Києва.
++19.34++
У селі Подоли Куп’янського району Харківщини поліцейські під процесуальним керівництвом окружної прокуратури здійснили ексгумацію двох місцевих жителів, убитих російськими військовими під час окупації населеного пункту. Йдеться про тіла двох чоловіків 28 та 39 років. „За попередньою версією слідства, у середині вересня, коли село ще перебувало під окупацією, їх розстріляли військові ЗС РФ. Односельці повідомили, що бачили, як автомобіль чоловіків забуксував біля російського блокпоста, після цього люди почули автоматну чергу“, – повідомляє пресслужба Харківської облпрокуратури. Правоохоронці виявили на тілах убитих вогнепальні поранення в районі тулуба та голови. Крім того, у Куп’янську в дворі будинку правоохоронці ексгумували труп його 50-річного господаря, який загинув 9 вересня внаслідок російського ракетного удару. Наразі тіла загиблих спрямовано на проведення судово-медичних експертиз. Розпочато досудові розслідування за фактами порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним убивством.

Continue reading...