НАТО і ЄС посилюють військову підтримку України – DW – 10.01.2023

83
0
TEILEN

На тлі війни Росії проти України НАТО і Євросоюз поглиблюють співпрацю та готуються посилити військову підтримку Києва. Фон дер Ляєн пообіцяла нові санкції проти Білорусі за її допомогу РФ у війні.
НАТО і Європейський Союз у вівторок, 10 січня, підписали спільну декларацію про співпрацю. Подібний договір укладається вперше на тлі війни на європейському континенті. „Путін хотів за кілька днів захопити Україну і розділити нас. За обома пунктами він явно зазнав невдачі“, – заявив на пресконференції в Брюсселі генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг після підписання декларації.
Читайте також: Столтенберг: РФ не відмовилась від планів встановити контроль над Україною
У війни Росії проти України є два непередбачуваних наслідки: вона зміцнила і зблизила ЄС і НАТО, сказав зі свого боку голова Ради ЄС Шарль Мішель. „Путін хотів менше НАТО, а домігся зворотного: тепер буде більше НАТО і більше ЄС“, – наголосив Мішель, маючи на увазі швидкий вступ Швеції та Фінляндії до Альянсу, а також надання Україні, Молдові та балканським країнам статусу кандидатів у члени ЄС.
Мета третьої декларації про співпрацю ЄС і НАТО (дві попередні були підписані в 2016 і 2018 роках) є розширення і посилення їхньої взаємодії та виведення партнерства на новий рівень, пояснили лідери цих організацій.

Continue reading...