Успенський собор київської лаври повернули державі від УПЦ – DW – 05.01.2023

97
0
TEILEN

Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської лаври повернули від Української православної церкви (Московського патріархату) до держави. Новини дня.
Війна Росії проти України – новини четверга, 5 січня.
++15:08++
Суд у Франції відклав слухання щодо щодо екстрадиції українського мільярдера Костянтина Жеваго на 19 січня, повідомляє Reuters.
++15:00++
Передислокація Росією стратегічної авіації на аеродроми, розташовані подалі від України, ускладнить технічне обслуговування застарілих літаків, вважає британська військова розвідка.
Як зазначається у щоденному зведенні міністерства оборони Великобританії у Twitter, 27 грудня секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов повідомив, що Росія перекинула на Далекий Схід важкі бомбардувальники Ту-95МС і середні Ту-22М3 дальньої авіації. Це, за даними британських розвідників, стало реакцією на удари по авіабазі в Енгельсі, внаслідок яких кілька літаків були пошкоджені.
Російська авіація дальньої дії, як і раніше, зможе запускати крилаті ракети повітряного базування по території України, оскільки дальність цієї зброї становить п’ять тисяч кілометрів на додаток до дальності польоту бомбардувальників, ідеться у зведенні. Однак польоти створять додаткове навантаження на технічне обслуговування та ще більше виснажать застарілі літаки, зазначається в ньому.
++14:45++Танки для України: Рішення Франції посилило тиск на Шольца
Німецькі політики поновили заклики до канцлера ФРН Олафа Шольца (Olaf Scholz) переглянути позицію щодо постачання Україні танків Leopard після того, як Франція анонсувала передачу Києву броньованих машин AMX-10 RC, які класифікуються як колісні легкі танки.
„Аргумент, який постійно висуває офіс канцлера про те, що Німеччина не повинна діяти наодинці, абсолютно застарів“, – наголосила голова оборонного комітету Бундестагу Марі-Аґнес Штрак-Ціммерманн (Marie-Agnes Strack-Zimmermann), яка представляє Вільну демократичну партію (ВДП), що входить до урядової коаліції. Александер Ламбсдорф (Alexander Lambsdorff), який також належить до ВДП і може стати новим послом Німеччини в Росії, теж вважає, що позицію Берліна потрібно переглянути: „Я думаю, що в цілому це абсолютно нова ситуація для Заходу, коли країни постачають нові категорії озброєнь“.
Представниця коаліційної партії „Союз 90/“Зелені“ Зара Нанні (Sara Nanni) поділяє схожу позицію. „Ми повинні забезпечити Україну тим, що можливо, включаючи Leopard і (бойові машини піхоти. – Ред.) Marder із промислових запасів“, – наголосила вона. Співголова Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН), яку представляє Шольц, Саскія Ескен (Saskia Esken) також не стала виключати постачання танків Києву, зауваживши, що канцлер веде переговори з партнерами і надалі ухвалюватимуться „відповідні рішення“.
Читайте також: Іноземні спецслужби шпигують за енергомережами ФРН – контррозвідка
++14:23++Успенський собор Києво-Печерської лаври повернули державі – міністр
Комісія для приймання-передачі Успенського собору та Трапезної церкви Києво-Печерської лаври від Української православної церкви (Московського патріархату) до держави завершила роботу. За підсумками роботи був підписаний відповідний Акт повернення будівель зі сторони УПЦ (МП), повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.
Ці дві споруд перебували в безоплатному користуванні УПЦ з 2016 року згідно договору, строк якого сплинув 31 грудня 2022 року. „Незважаючи на те, що на останнє засідання комісії не з’явився митрополит Павло, який мав підписати Акт, це не є перешкодою для повернення державного майна“, – заявив він.
++14:09++
Під час розмови з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом президент РФ Володимир Путін заявив, що готовий до серйозного діалогу з Україною, якщо та виконає „відомі вимоги та врахує нові територіальні реалії“, повідомили в Кремлі. Нагадаємо, Ердоган закликав Путіна до одностороннього припинення вогню в Україні. Президент Туреччини також збирається поговорити телефоном і з президентом України Володимиром Зеленським.
Також сьогодні до „різдвяного перемир’я“ вирішив закликати глава Російської православної церкви Кирило. Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк назвав цю заяву цинічною пасткою та елементом пропаганди. „РПЦ не є авторитетом для глобального православ’я та виступає лише як пропагандист війни. РПЦ закликала до геноциду українців, заохочувала масові вбивства й наполягає на ще більшій мілітаризації РФ“, – написав він у Twitter.
++13:47++
Президент України Володимир Зеленський провів чергове засідання ставки Верховного головнокомандувача. „Три найважливіші моменти. Перше: аналізуємо ситуацію на передовій. Друге: прораховуємо всі можливі подальші кроки ворога. Третє: тримаємо на контролі забезпечення армії боєприпасами й технікою, зокрема безпілотниками – як розвідувальними, так і ударними“, – написав він у соціальних мережах.
++13:25++ВВП України впав майже на третину в 2022 році – мінекономіки
За підсумками 2022 року падіння ВВП України попередньо оцінюється в 30,4 відсотка з похибкою два відсотки, повідомило міністерство економіки. 
„Це є об’єктивно найгіршим результатом часів незалежності, втім кращим, ніж очікували більшість експертів на початку повномасштабного вторгнення, коли оцінки варіювалися в межах 40-50 відсотків падіння ВВП і глибше“, – йдеться в повідомленні.
Значного негативного впливу на економічну ситуацію в країні завдають удари РФ по українській енергетичній інфраструктурі.

Continue reading...