Мовчання НАТО через ракету в Румунії: чому не варто чекати на застосування 5-ї статті

105
0
TEILEN

Array
10 лютого Росія здійснила новий, вже 14-й за ліком масований ракетний обстріл України. „Родзинкою“ чергової спроби вчинити акту геноциду стало використання повітряного простору країни-члена НАТО.
Згідно з повідомленням Генштабу ЗСУ, ​​о 10:18 2 російські крилаті ракети морського базування „калібр“ здійснили перетин державного кордону України з Республікою Молдова. Орієнтовно о 10:33 ці ракети перетнули повітряний простір Румунії. Після чого знову зайшли у повітряний простір України у точці перетину кордонів трьох держав. 24 канал вирішив проаналізувати, якою ж може бути реакція НАТО на інцидент. Що не так із реакцією Молдови
Генштаб не уточнив цілі російських ракет, що були випущені з акваторії Чорного моря, однак, існує припущення, що саме вони влучили в об’єкт цивільної інфраструктури в сусідній Хмельницькій області.Зверніть увагу! Факт порушення повітряного простору підтвердила Молдова, проте, місцеве міністерство оборони розповіло лише про одну з ракет, а не дві, як зазначали в Генштабі.

Молдовські ППО о 10:18 виявили ракету, яка перетнула повітряний простір Республіки над містом Мокра Придністровського регіону, а згодом над містом Косауці Сорокського району, прямуючи в бік України. У Міністерстві оборони країни наголосили, що уважно стежать за ситуацією, ба більше – „рішуче засуджують порушення повітряного простору Республіки Молдова“.
Також про ракету написав очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім, щоправда, лише про порушення повітряного простору Молдови. Його пост був розміщений у телеграмі за 2 хвилини після того, як „калібри“ залетіли до Молдови. Через 1 годину та 6 хвилин з’явився пост у телеграмі Валерія Залужного.
Пізніше інформацію деталізував речник повітряних сил Юрій Ігнат.
Радіолокаційно спостерігались дві ворожі ракети над територією країни НАТО, звідти вони увійшли у Чернівецьку область. Маємо такий перший випадок, коли ракети окупантів перетинають кордон з країнами НАТО,
– сказав речник Повітряних Сил Юрій Ігнат в ефірі телемарафону 10 лютого 2023 року.
Окремо Ігнат наголосив, що українські ППО могли застосувати озброєння в цьому районі, могли збивати ракети, але була очевидна загроза, що уламки ракет влучать по території Румунії або Молдови. Тому ракети на тій території не збивались.Що кажуть у Румунії та НАТО
Румунія інформацію України про ракету в своєму повітряному просторі взагалі не підтвердила.
Інформація про російську ракету, яка мала пролетіти над повітряним простором Румунії, не підтверджується,
– відповіли в міністерстві на запит видання Europei Liberă та пообіцяли розповісти деталі згодом.
Цими „деталями“ став пресреліз Міноборони Румунії і ця заява, м’яко кажучи, суперечить словам українського командування.
Пресреліз Міноборони Румунії / скриншот
За версією румунської сторони, російська ракета пролетіла за 35 кілометрів від кордону НАТО, тобто північного сходу Румунії.
Румунська влада заявляє, що застосувала всі стандартні процедури – о 10:38 два винищувачі МіГ-21 LanceR Румунських ВПС, які в цей момент виконували тренувальні польоти, були надіслані до північної частини Румунії для потенційного реагування.
За дві хвилини ситуація була прояснена, тому ці два літаки відновили свою початкову місію.
Речниця Генсека Альянсу вирішила послатися на заяву Міноборони Румунії.

Continue reading...