Юрій Щербак про слова Зеленського, реакцію Польщі й «стратегічну дружбу»

127
0
TEILEN

«Президент Дуда в Польщі вважається дуже великий українофілом, великим другом України»
Президент Польщі Анджей Дуда не зустрівся із президентом України Володимиром Зеленським у Нью-Йорку, як це анонсували раніше. За словами голови польської держави, це сталося через затримки у виступах лідерів на Генасамблеї ООН. Водночас, коментуючи зернову кризу, Дуда порівняв Україну із людиною, що тоне і хапається за все і може потягнути за собою на глибину інших. А Польща хоч і підтримує Україну, але повинна діяти у власних інтересах, підсумував Дуда.
А польський міністр у справах ЄС Шимон Шинковський вель Сенк припустив, що Польща може зменшити підтримку України на тлі кризи навколо українського агроімпорту. Він зазначив, що польський уряд є невблаганним у цьому питанні, зважаючи на інтереси фермерів. І, мовляв, якщо поляки не підтримуватимуть надання допомоги Україні у такому ж обсязі, як це було раніше, то її доведеться скоротити.
Що далі? Який розвиток подій буде далі? І що тут має робити українська сторона? Ось що сказав про це в етері програми Радіо Свобода «Свобода Live» Юрій Щербак, дипломат, письменник і аналітик, колишній посол України в Ізраїлі, Канаді, США та Мексиці.
– Це надзвичайно прикра історія. І мені дуже болить вона. Бо, починаючи з травня місяця, коли був «медовий місяць» на вершині польсько-український, коли президент Зеленський був у Польщі, вони обіймалися з президентом Дудою, були прекрасні слова сказані, відтоді почалася ця зернова криза. І неодноразово доводилося коментувати цю ситуацію, казати про те, що нам треба уважніше прислухатися до польських пропозицій і польських стурбованостей.
І я в принципі думаю, що бундючність і погрози щодо дружньої держави не є ознакою сили нашої, а злобні натяки на співпрацю з ворогом не є вершиною дипломатичної мудрості. Тим паче, що слова, сказані з височезної глобальної трибуни ООН, то це не слова з трибуни, де виступає «95-й квартал».
І я хочу з прикрістю зазначити, що слова вчорашні, сказані президентом Зеленським… В принципі була дуже непогана його промова, збалансована і в різних її компонентах. Але те, що стосується натяку на те, що «дехто в Європі допомагає готувати сцену для московського актора», вона викликала величезну і бурхливу, і негативну реакцію в Польщі.
У Польщі викликали сьогодні посла Зварича до МЗС. Заступник міністра Польщі Яблонський (ось у мене тут є текст польської заяви) заявив рішучий протест щодо слів Зеленського, сказаних в ООН. І, як він сказав, заступник міністра польський, що це «шокуючі слова, які мають широке відлуння в Польщі». «Заява Зеленського неправдива у своїх тезах, особливо вона несправедлива до нашої країни, яка надала таку величезну допомогу Україні», – заявив заступник міністра закордонних справ Польщі.
– Але Зеленський же ж не назвав конкретно Польщу. Він сказав, що деякі країни підігрують Москві. А ми пам’ятаємо, що в переліку країн, які ввели «зернове ембарго», так само є Угорщина, яка не приховує свої прокремлівські симпатії. Чому Польща так гостро відреагувала?
– Ви абсолютно справедливо. І ви мені нагадуєте речника польського уряду Пьотра Мюллера, який сьогодні заявив, що оскільки Польща не названа, то, мовляв, немає проблеми ображатися, немає чого ображатися.
Але, з другого боку, треба знати польський характер і треба знати ментальність поляків. Мені здається, що у нас в керівництві далеко не враховують ці фактори, які також важливі у міжнародних відносинах. І вони сприйняли заяву, хоча там Польща не була названа справедливо, хоча ми знаємо, що підігрує «московському актору», тобто кривавому агресору Путіну Угорщина, Обран, а не Польща, але, тим не менше, були сприйняті ці слова дуже з великим обуренням або неприйняттям взагалі того, що Польщу можна у чомусь звинуватити.

Continue reading...