Abrams вже в Україні: як американські танки вплинуть на бойові дії, їхні переваги та технічні характеристики

192
0
TEILEN

Перші танки Abrams прибули зі США до України. Це означає, що ЗСУ воюватимуть проти загарбників з танками, яких часто називають найкращими у світі
Перші танки Abrams прибули зі США до України. Це означає, що ЗСУ воюватимуть проти загарбників з танками, яких часто називають найкращими у світі
Еспресо розповідає про танки Абрамс, їхні особливості, технічні характеристики і про те, в чому полягає їхня перевага над російськими танками.Передача абрамсів Україні
Ще 19 січня 2023 року у Пентагоні заявляли,  що США поки не готові надати Україні танки Abrams. Але, очевидно, це була гра на публіку. Бо, не минуло й двох тижнів, як Джо Байден офіційно оголосив про надання Україні 31-го Абрамса. 
„Сьогодні я оголошую, що США надають Україні 31 танк Abrams. Це підтримає можливість України захистити свої території, досягнути своїх стратегічних цілей. Танки Abrams – найбільш спроможні танки в світі. Також потрібно, щоб Україна ефективно оперувала цими танками на полі бою. Ми починаємо навчання якомога швидше“, – заявив президент США Джо Байден.
Такий крок від США мав ще один позитивний ефект для України – він підштовхнув Німеччину до передачі Києву танків Leopard. 
Спочатку йшлося про передачу Україні однієї з найкращих модифікацій танка Abrams – M1A2. Однак їх збирають лише в одному місці – на державному заводі General Dynamics у штаті Огайо. Цей завод може виробляти 12 танків на місяць, однак зараз має багато замовлень на танки для Тайваню та Польщі. Тому в березні стало відомо, що Пентагон надасть Україні старіші моделі танків Abrams.
За словами речника Пентагону генерала Патріка Райдера, моделі „дуже подібні за можливостями“, включаючи важкий кулемет 50-го калібру та 120-мм гармату. Такої ж думки директор з розвитку інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Валерій Рябих.
„У США ці дві версії танків існують паралельно, паралельно модернізуються і позначення А1 не говорить про те, що це старий танк. Вони модернізувались, отримували сучасні системи управління, виявлення противника і наведення, включно з нічними каналами. В цілому, йдеться про одну із сучасних версій, яка стане додатковим козирем у руках ЗСУ в справі повного звільнення територій України у ході контрнаступальної операції. Це рішення пришвидшить отримання такого бажаного засобу, щоб далі нищити окупантів на нашій землі“, – розповів військовий експерт в ефірі Еспресо.
У травні перша група з 400 українських військових розпочала у Німеччині навчання на американських танках Abrams. 
25 вересня президент України Володимир Зеленський підтвердив прибуття в Україну першої партії танків Abrams американського виробництва
„Хороші новини від міністра (оборони, – ред.) Умєрова. „Абрамси“ вже в Україні й готуються підсилити наші бригади. Вдячний союзникам за виконання домовленостей! Шукаємо нові контракти, розширюємо географію постачання“, – сказав він.
Про передачу американських танків Abrams писала The New York Times з посиланням на двох чиновників у сфері оборони США. Там заявили, що перші танки „Абрамс“ прибули на кілька місяців раніше, ніж планувалося.
Американські чиновники, які говорили на умовах анонімності, повідомили, що більше танків Abrams буде відправлено в найближчі місяці. Вони зазначили, що ті, які були відправлені в Україну в суботу (23 вересня), були першими з 31, які адміністрація Байдена пообіцяла надіслати.
Водночас чиновники не сказали, скільки саме танків було доставлено на цей час.Abrams: основний танк США
Абрамс – основний бойовий танк 3-го покоління, виробництва США. Він названий на честь генерала Крейтона Абрамса, командувача збройними силами США у В’єтнамі в 1968-72 р.р.
Abrams перебуває на озброєнні армії США з 1980 року, однак і досі використовується американцями у всіх військових операціях, зазнчаючи постійної модернізації. У США планують продовжити термін служби танка до 2050 року. 
М1 „Абрамс“ є одним із найважчих танків сучасності, його бойова маса перевищує 60 тонн.

Continue reading...