Вже не 19 грудня – коли День святого Миколая за новим календарем: дата, історія свята і традиції

149
0
TEILEN

День святого Миколая — важливе релігійне свято, популярне в різних країнах світу. Українці традиційно відносяться до нього з особливим трепетом, а діти обов’язково чекають на подарунки під подушкою. Коли святкують День святого Миколая 2023 року?
День святого Миколая – важливе релігійне свято, популярне в різних країнах світу. Українці традиційно ставляться до нього з особливим трепетом, а діти обов’язково чекають на подарунки під подушкою.
Після переходу ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар дати багатьох церковних свят змінилися. Зміни торкнулися й улюбленого свята всіх дітлахів – Дня святого Миколая. Коли святий принесе подарунки під подушку 2023 року – підкаже ТСН.ua.
Тепер українці святкуватимуть День святого Миколая 6 грудня (замість 19 грудня, як було раніше). 2023 року цей день випадає на середу. Тож святий відвідає домівки українців і покладе свої подарунки дітям під подушки в ніч проти середи. Саме від цього дня розпочинається цикл зимових свят в Україні.
Згідно з церковними переказами, святий Миколай був реальною людиною, яка народилася приблизно між 270 і 286 роками в місті Патарі, що на півострові Лікія (нині Туреччина). Його батьки, Феофан і Нонна, були заможними людьми, справжніми християнами. Саме тому від самого народження вони ростили сина в релігійній атмосфері, охрестивши одразу, що в ті часи було рідкістю.
Миколай виріс аскетичним і доволі щедрим чоловіком, який намагався допомагати всім, хто цього потребував. У дорослому віці він переселився до міста Мира, де вирішив присвятити себе наукам. Але саме там його дядько, який був єпископом, висвятив племінника у священники. Незабаром після досягнення повноліття Миколай залишився без батьків. Весь свій спадок він витратив на допомогу біднякам, приносячи до їхніх будинків іграшки, теплі речі тощо.

Continue reading...