Новий транш та план "Б" для держбюджету. Чого чекати Україні від переговорів із МВФ

141
0
TEILEN

Україна має всі шанси на успішний перегляд програми з МВФ і, як наслідок, отримання четвертого траншу в розмірі 900 млн доларів. Цілком імовірно, що в.
Україна має всі шанси на успішний перегляд програми з МВФ і, як наслідок, отримання четвертого траншу в розмірі 900 млн доларів. Цілком імовірно, що в ході переговорів обговорюватиметься питання відсутності або скорочення фінансування від США. У цьому випадку Україні доведеться скорочувати дефіцит держбюджету. Чого чекати від роботи місії МВФ – у матеріалі спеціального кореспондента РБК-Україна Юрія Дощатова.
Під час підготовки матеріалу було використано інформацію з відкритих джерел, ексклюзивні коментарі експертів та джерел видання.
Україна та Міжнародний валютний фонд розпочали четвертий перегляд програми розширеного фінансування (EFF) на загальну суму 15,6 млрд доларів. Місія МВФ та українські чиновники з 17 лютого у Варшаві проводять аналіз виконання умов програми кредитування. Переговори, за інформацією РБК-Україна, планують закінчити наприкінці цього тижня. Їхнім фіналом має стати угода на рівні персоналу (staff-level agreement) та винесення питання про виділення Україні чергового, четвертого за рахунком траншу на схвалення ради директорів МВФ.
Україна в рамках 4-річної програми EFF, запущеної у березні 2023 року, вже отримала 4,5 млрд доларів трьома траншами. 2024 року очікується сума в 5,4 млрд доларів. Її виділять чотирма траншами.
Для позитивної оцінки виконання програми Україна до початку перегляду мала виконати всі “структурні маяки”, тобто умови, виставлені у меморандумі про співпрацю. До четвертого перегляду таких маяків було три. Потрібно було схвалити Національну стратегію доходів, ухвалити закон про збільшення незалежності САП та переглянути процедури управління державними інвестиціями.
Всі ці умови на сьогодні виконані. Таким чином, є підстави очікувати на позитивний висновок місії. До речі, це вже другий випадок поспіль, коли на перегляд програми Україна виходить із виконанням усіх вимог кредитора. У грудні до третього перегляду всі „структурні маяки“ теж були виконані, хоча і з деякою затримкою.
„Думаю, і зараз місія пройде легко“, – сказав у коментарі РБК-Україна голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталій Ваврищук.
Глава аналітичного департаменту інвесткомпанії Concorde Capital Олександр Паращій також вважає, що претензій щодо виконання умов програми у МВФ не має бути.

Continue reading...