Експертка з Кінгс-коледжа про рейди й дронові удари по РФ

157
0
TEILEN

Про ефективність рейдів з прориву російського кордону та про те, як атаки українських дронів позначаються на всій воєнній машині РФ – в інтерв’ю DW розповіла військова експертка лондонського Кінгс-коледжа Марина Мірон.
Підрозділи РДК, легіону „Свобода Росії“ та „Сибірського батальйону“ в ніч проти вівторка, 12 березня, перетнули українсько-російський кордон і зайшли на територію Грайворонського району Бєлгородської області й на територію Курської області РФ. Одночасно з боями в прикордонних з Україною областях РФ надходили повідомлення про низку ударів дронів по російських інфраструктурних об’єктах. Про вплив цих подій на перебіг війни, а також про їхній політичний аспект напередодні виборів президента РФ, DW розпитала військову експертку з лондонського Кінгс-коледжу Марину Мірон.
DW: Пані Мірон, як ви оцінюєте останній прорив кордону РФ проукраїнськими військовими групами, і що тут важливіше: результати на полі бою або психологічний ефект?
Марина Мірон:  Що ж, нам слід розуміти вибір часу для цих вторгнень і те, де вони відбулися. Наскільки я розумію, ці групи добровольців справді хочуть воювати за вільну Росію. Але порівнюючи їхні військові можливості з російськими збройними силами, не думаю, що вони можуть бути успішними, зважаючи на те, що територія Росії величезна.
Торік на BBC вийшла стаття, в якій стверджується, що ці угруповання підтримуються Збройними силами України й діють спільно та в координації з ними. І я бачу в цьому сенс, адже це допомагає відвернути увагу російських військ, які, можливо, збираються розпочати наступ на Харків і Куп’янськ, тому є сенс в тому, щоби здійснити ці атаки в цьому районі. При цьому росіяни готувалися до приходу диверсійних груп ще з 2014 року і навіть раніше – перші згадки про використання таких угруповань є у Стратегії національної безпеки від 2015 року – розділ 4, пункт 43, де конкретно згадуються такі групи.

Continue reading...