Дезертирство і перевищення повноважень: чим займатиметься військова поліція в Україні

163
0
TEILEN

В Україні з’явиться військова поліція, яка займеться, зокрема, дезертирством і корупцією в Міністерстві оборони. Коли запрацює нова структура
В Україні з’явиться військова поліція — відповідний законопроєкт зареєструють у ВР найближчим часом. Однак поки що цій структурі не нададуть повноваження повноцінно розслідувати правопорушення в армії. Фокус розбирався, чим займеться військова поліція.
В Україні знову повернулися до питання створення військової поліції (ВП), яка має займатися розслідуванням воєнних злочинів, а також підтриманням дисципліни в Міністерстві оборони, ЗСУ та Державній спеціальній службі транспорту.
За підсумками засідання робочої групи в травні, Комітет ВРУ з питань правоохоронної діяльності відзвітував про виконану роботу. Парламентарії пропонують створити військову поліцію на базі існуючої Військової служби правопорядку. Найближчим часом у ВР зареєструють відповідний законопроєкт.
Військова поліція займеться:
попередженням, виявленням і припиненням кримінальних та адміністративних правопорушень у Міноборони, ЗСУ та державній спеціальній службі транспорту (ДССТ);
оперативно-розшуковою діяльністю;
забезпеченням порядку і військової дисципліни серед військовослужбовців;
захистом життя, прав і законних інтересів військовослужбовців;
захистом держмайна від протиправних посягань;
контролем за виконанням законодавства щодо безпеки дорожнього руху водіями під час використання транспортних засобів Міноборони, ЗСУ, ДССТ та інших військових формувань.Отримають доступ до військових частин: чим займеться ВП
Сьогодні військовими злочинами в Україні займається військова служба правопорядку (ВСП). Однак за словами адвоката юридичної компанії Riyako & Partners Миколи Максимова, у ВСП досить обмежені повноваження. Основна їхня діяльність полягає у фіксуванні правопорушень. Досудовим розслідуванням воєнних злочинів частково займається Нацполіція та прокуратура, а розглядають справи в цивільному суді.
Проблема в тому, що більшість діячів правопорядку, як зазначають експерти в розмові з Фокусом, не надто знаються на нюансах воєнного законодавства, а тому не можуть повноцінно вести розслідування, з урахуванням особливостей і порядків воєнного часу.

Continue reading...