В Україні обговорюють ухвалення законопроєкту про цивільні партнерства: як він може допомогти ЛГБТК+ спільноті і військовим

97
0
TEILEN

Усі події в Україні та світі за останній час, найголовніше, огляди, аналітика та прогнози, читати українською
Майже півтора року минуло з моменту реєстрації законопроєкту №9103 «Про інститут реєстрованих партнерств». Він, серед всього, передбачає «узаконення» стосунків військовослужбовців, які є представниками ЛГБТК+ спільноти.

Зокрема, автори законопроєкту передбачають забезпечення їх та їх партнерів тими ж правами і свободами, що є у гетеросексуальних пар: можливість відвідувати пораненого партнера у госпіталі, змога отримувати виплати у разі загибелі тощо.

Але законопроєкт досі не ухвалений і невідомо, коли це відбудеться. Більше про це – у матеріалі UA News. Законопроєкт №9103 «Про інститут реєстрованих партнерств» було зареєстровано у Верховній Раді 13 березня 2023 року. Серед ініціаторів – народні депутати України Інна Совсун, Кіра Рудик Микита Потураєв, Ярослав Железняк, Ганна Бондар Олександра Устінова, ОльгаСтефанишина, Марія Мезенцева, Олена Шуляк. Згідно з проєктом закону, він «визначає правові та організаційні засади реєстрованих партнерств, правовий статус, особисті немайнові та майнові права і обов’язки реєстрованих партнерів, порядок і наслідки державної реєстрації та порядок припинення реєстрованого партнерства».Парламентарі зазначають, що термін «реєстровані партнерства» є повним відповідником більш звичних для нас цивільних партнерств. Тому документ передовсім закріплює новий інститут реєстрованих партнерств.«Для цього перед законопроєктом було поставлено декілька цілей, зокрема визначити правові та організаційні засади реєстрованих партнерств, правовий статус, особисті немайнові та майнові права і обов’язки реєстрованих партнерів, порядок і наслідки державної реєстрації та порядок припинення реєстрованого партнерства», – сказано у пояснювальній записці до законопроєкту.У петиції на підтримку законопроєкту наголошується, що пари, які не хочуть або не можуть оформити шлюб, не мають змоги отримати такі ж права, що й одружені. Зокрема, це стосується одностатевих пар, серед яких пари ЛГБТК+ військових.Автор документа також зазначає, що одностатеві партнери не можуть ухвалити рішення щодо лікування свого партнера чи партнерки, якщо він чи вона були поранені, та не можуть ухвалити такі рішення самостійно. Або в гіршому випадку, якщо він чи вона загинули, не можуть розпоряджатися тілом, одержати спадок за пільговими умовами чи соціальний захист з боку держави, як це передбачено для сімей військових або постраждалих від війни.Спочатку українські відомства блокували цей законопроєкт, що блокувало його просування у Верховній Раді. Але в жовтні 2023 року за його ухвалення виступили Міністерство оборони та Міністерство юстиції України.

Continue reading...