Що отримав Путін у Північній Кореї, а Україна планує почати влітку використовувати F-16. Акценти світових ЗМІ 20 червня

111
0
TEILEN

Що отримав Путін у Північній Кореї, а Україна планує почати влітку використовувати винищувачі F-16. Акценти світових ЗМІ 20 червня в огляді Еспресо
У фокусі міжнародних видань – результати поїздки Путіна до Північної Кореї, що саме йому вдалося отримати від КНДР, а також те, що вже цього літа Україна планує нарешті почати використовувати винищувачі F-16
Про це й не тільки писали світові ЗМІ станом на ранок 20 червня.Що отримав Путін у Північній Кореї
Перший за майже чверть століття візит Владіміра Путіна до Північної Кореї був предметом пильної уваги в усьому світі. Росія знала, що Захід спостерігає за нею, і приціл був не надто прихованим, пише CNN.
Усе більш ізольованого Путіна зустріли із почестями у КНДР: діти розмахували російськими прапорами, а гігантське зображення Путіна прикрашало одну зі сторін площі Кім Ір Сена, в той час, як кадри, що транслювалися російськими державними ЗМІ, показували плакати кремлівського лідера, що вишикувалися вздовж вулиць. Усе це стало сигналом для світу, що Путін не лише не ізольований, але й його покровительство все ще цінується в деяких частинах світу. І тут, на відміну від Китаю, ніхто не міг звинуватити його в тому, що він є молодшим партнером.
CNN підкреслює, що ані риторика двох лідерів, ані підписаний ними так званий „пакт про всеосяжне стратегічне партнерство“ не залишили жодних сумнівів у тому, що головною метою було об’єднання зусиль проти того, що Путін назвав „імперіалістичною політикою Сполучених Штатів та їхніх сателітів“.
Пакт містить пункт, схожий до статті 5 НАТО, що передбачає, за словами Путіна, „надання взаємної допомоги в разі агресії проти однієї зі сторін цієї угоди“.
За текстом пакту, стаття 4 передбачає, що якщо одна з країн „опиниться у стані війни внаслідок збройної агресії“, інша „негайно надасть військову та іншу допомогу всіма засобами, що є в її розпорядженні“.
Після чого Путін звинуватив Захід у порушенні своїх „міжнародних зобов’язань“ через постачання Україні винищувачів F-16 та іншої зброї, додавши, що тому Росія „не виключає розвитку військово-технічного співробітництва з КНДР відповідно до підписаного сьогодні документа“.
„Іншими словами, обидві країни обіцяють військову допомогу одна одній в умовах ескалації протистояння з сусідами і Заходом. І це викликає великі питання“, – зазначає видання.
І тут CNN ставить низку важливих питань: якщо це пакт про колективну оборону, то чи поширюється тепер ядерне стримування Росії на Північну Корею і навпаки, чи включатиме це „військово-технічне партнерство“ проведення спільних військових навчань і створення спільних сил для захисту їхніх кордонів, а також хто ще може приєднатися до цього пакту в майбутньому.
„У певному сенсі це викладення того, що вони вже створювали протягом останніх місяців і років“, –говорить асоційований науковий співробітник Корейського інституту оборонного аналізу Джо Бі Юн.

Continue reading...