Офіцера Штазі НДР засуджено до 10 років за вбивство поляка на кордоні Берліна 1974 року

41
0
TEILEN

Мартін Науманн, якому вже виповнилося 80 років, вистрілив Чеславу Кукучці в спину з близької відстані, коли той намагався перейти кордон із Західним Берліном.
Мартін Науманн, якому вже виповнилося 80 років, вистрілив Чеславу Кукучці в спину з близької відстані, коли той намагався перейти кордон із Західним Берліном.
Колишнього офіцера таємної поліції Східної Німеччини, або Штазі (Міністерства державної безпеки НДР) було засуджено до 10 років тюремного ув’язнення за вбивство польського пожежника на прикордонному переході в Берліні 50 років тому. Про це пише The Guardian.
Мартін Науманн, якому зараз виповнилося 80 років, вистрілив у спину Чеславу Кукучці з 29 березня 1974 року, коли Кукучка йшов до останнього з контрольно-пропускних пунктів у транзитній зоні розділеного міста, отримавши повідомлення про те, що він має вільну перепустку для втечі в Західний Берлін.
Правда про смерть Чеслава так і не була розкрита його родині. Замість цього його кремовані останки відправили в урні його дружині Емілії кілька тижнів потому, після чого його поховала на приватній церемонії його сім’я на півдні Польщі.
Щоб через роки розкрити подробиці цієї справи, потрібні були роки роботи в архівах Міністерства державної безпеки (МДБ) або Штазі (розвідувальної служби і таємної поліції комуністичної НДР). Справу розшукали в архівах, поставили до відома сім’ю Чеслава і 2021 року Польща видала європейський ордер на арешт Науманна. У жовтні минулого року Науманну висунули обвинувачення в убивстві.Справа про вбивство Чеслава Кукучке офіцером Штазі
Чеслав Кукучка, 38-річний батько трьох дітей із гірського села Кам’яниця неподалік Кракова на півдні Польщі, увійшов до польського посольства у Східному Берліні, вимагаючи дозволу на поїздку в Західну Німеччину.

Continue reading...