Переговори про вступ: коли Україна і Молдова увійдуть до ЄС

144
0
TEILEN

Переговори про вступ України та Молдови до ЄС починаються, але навряд чи завершаться скоро. Чому? DW проаналізувала основні причини.
25 червня 2014 року, без сумніву, увійде в історію України та Молдови: Європейський Союз офіційно відкриває з цими державами-кандидатками переговори про членство. Цей момент називають історичним як у Києві та Кишиневі, так і в Брюсселі, однак це тільки перший крок.
Офіційно переговори починаються з міжурядових конференцій (МУК) Євросоюзу з кожною з цих країн. Вони відбудуться у другій половині дня вівторка, 25 червня, в Раді ЄС у Люксембурзі. У політиці розширення Євросоюзу МУК – це переговори між країною-кандидаткою і урядами країн ЄС, на яких обговорюють і узгоджують положення договору про вступ до Євросоюзу. Як пояснюють у Брюсселі, такі конференції проводяться в ключові моменти процесу розширення.
На МУК європейська сторона представить нещодавно ухвалені переговорні рамки, які стануть основою для подальших переговорів, визначать їхній зміст, формат і порядок.Наступний етап переговорів про вступ до ЄС: скринінг
Після конференцій розпочнеться підготовчий процес до основної частини переговорів: скринінг, тобто аналіз законодавства країн-кандидаток на відповідність праву ЄС. Зазвичай цей процес триває щонайменше рік, але з Україною та Молдовою він може завершитися і раніше, повідомив високопоставлений чиновник ЄС на попередньому брифінгу в Брюсселі, „бо нам добре відомий рівень підготовленості обох країн“.
Уряд у Києві вже провів автоскринінг українського законодавства і завершив етап попередніх сесій з ЄС з лютого по травень. Очікується, що скринінг розпочнеться дуже скоро – у липні. Це будуть двосторонні зустрічі, під час яких країни представлять рівень наближення свого законодавства до права ЄС за всіма 33 розділами, кожен із яких присвячений окремим темам переговорів. Скринінг завершиться звітом Єврокомісії про відповідність законодавств України та Молдови праву ЄС за кожним із цих розділів.Скільки тривають переговори?
Після скринінгу сторони розпочнуть перший блок переговорів. Згідно з новою методологією Євросоюзу від 2020 року, переговори починають із розділів 23 (судова система та основні права) і 24 (правосуддя, свобода і безпека), оскільки вони фундаментальні, пояснив високопоставлений чиновник ЄС. Так, жоден розділ переговорів не буде закрито, поки не буде досягнуто проміжних результатів щодо цих ключових тем.
Мета переговорів у тому, щоб держава-кандидатка повністю імплементувала законодавство ЄС і під час вступу забезпечила його абсолютне дотримання. Переговорний процес завершується тільки після закриття всіх 33 переговорних розділів, згрупованих у шість тематичних блоків.
Прогрес країн у блоках верховенства права, прозорості та підзвітності держорганів і процедур, а також антикорупційної політики має вирішальне значення на шляху України до ЄС, кажуть у Києві. Саме вони зумовлять „швидкість її руху до членства“.

Continue reading...