"Об'єднану гірничо-хімічну компанію" приватизували: чи з'явиться український титан у російських ракетах

62
0
TEILEN

Незважаючи на жорсткий моніторинг, український титан після приватизації Об’єднаної гірничо-хімічної компанії може потрапити до Росії
В Україні продали Об’єднану гірничо-хімічну компанію, яка є лідером з видобутку та збагачення титанової руди в нашій країні. Ціна угоди склала майже 4 миллиарди гривень, покупцем компанії виявилася NEQSOL Holding з Азербайджану. „Апостроф“ з’ясовував, якими є шанси на те, що вітчизняний титан, який окрім іншого використовують у виробництві сучасних озброєнь, потрапить до Росії.

В Україні в жовтні 2024 року була продана „Об’єднана гірничо-хімічна компанію“ (ОГХК). Це вже другий великий об’єкт, який приватизовано в поточному році – у вересні з молотка пішов готель „Україна“.
Приватизаційний аукціон відбувся 9 жовтня через онлайн-систему „Prozorro.Продажі“, за ОГХК отримали 3,94 мільярда гривень.
Єдиним учасником торгів було ТОВ „Цемін Україна“, підконтрольне азербайджанському бізнесмену Насібу Хасанову, яке власне і стало переможцем аукціону. Насіб Хасанов також є власником NEQSOL Holding, що контролює телекомунікаційну компанію „Vodafone Україна“.
Важливість такого об’єкту як ОГХК полягає в тому, що вона є лідером з видобутку та переробки титанового рудного концентрату в Україні. До складу компанії входять Вільногірський гірничо-металургійний комбінат у Дніпропетровській області та Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат у Житомирській області.
Щодо NEQSOL, то компанія серед іншого займається видобутком корисних копалин, щоправда переважно нафти та газу, і не тільки у рідному Азербайджані, але також у Великій Британії та США.
Загалом, згідно з інформацією NEQSOL, вона у різних галузях веде діяльність у США, Великій Британії, Туреччині, Азербайджані, Україні, Нідерландах, Грузії, Казахстані та Об’єднаних Арабських Еміратах.
Стосовно титану компанія має далекосяжні плани завдяки своєму новому придбанню в Україні.
„NEQSOL прагне реалізувати свої плани щодо модернізації, розробки нових продуктів шляхом глибокої переробки сировини та виходу на світові ринки, а також виконати всі приватизаційні зобов’язання“, – заявив регіональний директор NEQSOL Holding в Україні Володимир Лавренчук. Дуже потрібні гроші
Втім, щодо світових ринків є певні запитання, адже одним з них цілком може виявитися Росія, навіть якщо новий власник ОГХК не буде продавати титан країні-агресорці напряму.
В будь-якому разі було б цілком неприйнятним, якби щось з України потрапляло до РФ, але справа ще й в тому, що титан використовується у виробництві багатьох видів озброєння, зокрема ракет. Останнім часом Росія значно збільшила обсяги виготовлення ракет, а вони мають властивість летіти в Україну і вражати наші енергетичні, цивільні та інші об’єкти, а також вбивати та калічити наших громадян, в тому числі дітей.
До 2022 року, тобто до вторгнення, одним з головних постачальників титану в Росію була саме Україна, проте з початком великої війни ці поставки припинилися.

Continue reading...