"Нафтогаз" переміг "Газпром" в стокгольмському арбітражному суді

302
0
SHARE

Стокгольмський арбітраж задовольнив головні вимоги Києва у газовій суперечці між Нафтогазом і Газпромом. Йдеться про контракт на постачання блакитного палива від 2009 року. Україна, Газпром, Нафтогаз, Суд Україна – Росія – Телеканал новин 24
Стокгольмський арбітраж задовольнив головні вимоги Києва у газовій суперечці між Нафтогазом і Газпромом. Йдеться про контракт на постачання блакитного палива від 2009 року.
Контракт, про який у 2009 домовилися тодішні прем’єри Юлія Тимошенко та Владімір Путін, фактично загнав Київ у газову кабалу. За ним ціна на блакитне паливо для України була значно вищою за середньоєвропейську.
Крім того він містив пункт бери або плати – тобто Нафтогаз щороку змушений був платити Газпрому за понад 50 мільярдів кубів газу. Навіть, якщо такого обсягу і не потребував.
При цьому не мав права його перепродувати. У 2014 році українська і російські компанії подали зустрічні позови до Стокгольмського арбітражу.
Газпром вимагав гроші за умовою « бери або плати », Нафтогаз хотів цей пункт скасувати, платити ринкову ціну на газ та можливість його реекспортувати.

Continue reading...