Home Polish — mix Zgrzyt podczas uroczystości na Westerplatte. Jest oświadczenie MON

Zgrzyt podczas uroczystości na Westerplatte. Jest oświadczenie MON

ZHP w piątkowym oświadczeniu zapowiedział ponadto, że w sprawie odsunięcia harcerza od Apelu Pamięci zwróci się o pomoc w wyjaśnieniu sprawy do prezydenta Andrzeja Dudy. « Jesteśmy organizacją wychowawczą i właśnie wychowanie młodego pokolenia Polaków jest naszą podstawową misją. Wyrażamy zaniepokojenie sytuacją, u podłoża której mogło lec nieporozumienie organizatorów uroczystości, a w efekcie której harcerze obecni na Westerplatte mogą być odebrani jako uczestnicy politycznego sporu » – napisał Związek.
ZHP przypomniał, że w organizacji obchodów rocznicowych na Westerplatte bierze udział od ich oficjalnego początku w 1999 roku. Jak dodano, wcześniej drużyny ZHP co roku organizowały na Westerplatte specjalny rocznicowy apel.
Podczas piątkowych uroczystości na Westerplatte został odczytany Apel Pamięci, w którym znalazło się wspomnienie prezydenta Lecha Kaczyńskiego, jego małżonki Marii, a także ostatniego prezydenta RP na uchodźstwie Ryszarda Kaczorowskiego, którzy « oddali życie w katastrofie smoleńskiej wraz z 93 uczestnikami pielgrzymki do Katynia ».
Apel Pamięci miał być pierwotnie odczytany przez harcmistrza Lemańskiego – tak zapowiedział to w swoim przemówieniu prezydent Gdańska Paweł Adamowicz. Tekst przeczytał jednak żołnierz. Prezydent Gdańska powiedział dziennikarzom po uroczystości, że harcerz został w ostatniej chwili « zablokowany przez funkcjonariusza Żandarmerii Wojskowej ».