Перший космонавт України. 10 фактів з життя Леоніда Каденюка

329
0
SHARE

Тиждень.ua зібрав цікаві факти з біографії українського космонавта.
Перший космонавт України Леонід Каденюк у віці 67 років раптово помер у середу, 31 січня. За попередніми даними, смерть настала під час пробіжки у районі Царське село в Києві.
Тиждень.ua вирішив зібрати цікаві факти з життя українського космонавта.
1. Щоб потрапити до льотного училища, Каденюку довелось дописати собі один рік. Туди приймали з 17 років, а йому було ще 16. Так, під час проходження комісії у районному центрі зізнався комісару, що для вступу не вистачає одного року. Після вмовлянь той подзвонив у РАГС і попросив виписати нову метрику. « Може коли-небудь ми будемо зустрічати його на космодромі з квітами. Давайте допоможемо цій молодій людині », — сказав комісар у телефон.
2. Якщо порахувати загальну кількість часу, який космонавт провів у небі, цей показник перевищить 2 400 годин. Тобто, Каденюк відпрацював в небі 100 повних діб без посадки.
3. Літав на понад 50 типах та модифікаціях літаків різного призначення, в основному — винищувачів, а також на американському тренувальному літаку Northrop T-38.
4. Для підготовки до польоту в космос необхідні значні кошти. Але політ Каденюка відбувся за домовленістю президентів України і США, Леоніда Кучми і Біла Клінтона, і тоді Україна не заплатила ані копійки.

Continue reading...