У Клімкіна відреагували на польський закон про заборону "бандерівської ідеології"

249
0
SHARE

У Польщі заборонили бандерівську ідеологію
У МЗС України вказали на необхідність конструктивного діалогу з чутливих для обох країн історичних питань.
Київ закликав Сенат Польщі проявити політичну мудрість під час розгляду « антибандерівського » закону
© Василь Артюшенко, DT. UA
Міністерство закордонних справ України висловило глибоку стурбованість у зв’язку зі схваленням польським парламентом так званого законопроекту про « заборону бандерівської ідеології « .
Українське зовнішньополітичне відомство закликало офіційну Варшаву до продовження конструктивного діалогу з чутливих для обох країн історичних питань.
« Розраховуємо, що Сенат Республіки Польща, який має незабаром розглянути зазначений законопроект, виявить політичну мудрість щодо питань, які можуть негативно вплинути на розвиток двосторонніх відносин. Усвідомлюючи чутливість проблематики історичної пам’яті в житті українського та польського народів, закликаємо польську сторону до відкритості та конструктивності у подальшому розвитку українсько-польських відносин », – сказано в заяві, поширеній прес-службою МЗС у п’ятницю, 26 січня.
У МЗС висловили жаль, що спекулювання на трагічні події спільного історичного минулого використовуються польськими політиками для зміцнення власних позицій всередині країни.
« Категорично не сприймаємо чергову спробу нав’язати одностороннє трактування історичних подій, у тому числі некоректного використання в офіційному документі Республіки Польща назви частині території сучасної України », – підкреслили в міністерстві.
Польським політикам нагадали, що українці, як і поляки, зазнали величезних втрат від злочинів тоталітарних режимів у роки Другої світової війни і також самовіддано боролися за свободу своєї країни.
« У цьому контексті надзвичайну стурбованість викликає намір зобразити українців виключно як « злочинних націоналістів » і « колабораціоністів Третього Рейху », – йдеться в документі.
Читайте також: У Польщі нові кораблі назвуть на честь українських міст
Нагадаємо, 26 січня Сейм Польщі підтримав у третьому читанні пакет законів про внесення змін до законодавства про Інститут національної пам’яті.

Continue reading...