Викладачі, чиновники, депутати і навіть силовики: Що відомо про затверджених президентом кандидатів у нові члени ЦВК

309
0
SHARE

У Верховну Раду внесено подання президента України Петра Порошенка про оновлення складу Центральної виборчої комісії. Всього у ньому 14 імен. Кандидатури одних були довгий час на слуху, а ось інших стали несподіванкою, оскільки вносилися в останній момент
З відкритих джерел
Довгограюча історія з призначенням нового складу Центральної виборчої комісії, схоже, наближується до логічного завершення. Два тижні тому президент Петро Порошенко затвердив 14 кандидатів у нові члени Комісії на місця тих, чиї терміни повноважень минули вже більше трьох років тому, сьогодні, 5 лютого, відповідне подання на призначення було внесено у Верховну Раду. Є надія, що воно збере більшу підтримку в парламенті, ніж попереднє. Отже, хто є хто серед запропонованих главою держави кандидатур? Спробуємо розібратися.
Басалаєва Алла Валентинівна
Алла Басалаєва
З відкритих джерел
Рік народження: 1981.
Освіта: Закінчила у 2002 році національну Академію державної податкової служби України в місті Ірпінь Київської області за спеціальністю « правознавство ».
Пропонує: Депутатська група « Відродження ».
Кар’єра: Має великий досвід роботи в галузі права – 14 років. Зокрема, виконувала обов’язки завідувача відділу моніторингу за дотриманням законодавства про вибори і референдуми, аналітичної роботи, систематизації та нормопроектування юридичного управління Секретаріату ЦВК. Тоді вона, приміром, представляла ЦВК у судовому розгляді щодо вимоги Юлії Тимошенко організувати референдум про зміни до Конституції. Пізніше працювала завідувачем відділу представництва інтересів ЦВК у судах юридичного управління Секретаріату ЦВК.
З січня 2012 року є суддею Дарницького районного суду Києва. В партії « Відродження » запевняють, що суддя Басалаєва не брала участі у розгляді справ щодо активістів Майдану, а також успішно пройшла люстраційну перевірку.
Декларація: За 2016 рік Басалаєва задекларувала 12,9 тис. грн доходів (це державна допомога з догляду за дитиною) і 70 тис. грн заощаджень готівкою. У неї немає ні нерухомості, ні авто, жодного іншого цінного майна. Зате у власності чоловіка Олександра Веселого (теж суддя) значаться будинок в Ірпені площею 232,2 кв. м, дві земельні ділянки (544 і 54 кв. м) і два авто (Хонда Сівік 2008 р.в. та Хюндай Соната 2010 р.в). У 2016 році він отримав 197 тис. грн зарплати, а також задекларував 120 тис. грн заощаджень готівкою.
Бернацька Наталія Іларіонівна
Наталія Бернацька
З відкритих джерел
Рік народження: 1986.
Освіта: Закінчила у 2008 році « Одеську юридичну академію за спеціальністю « правознавство », а у 2011-му — аспірантуру під керівництвом Сергія Ківалова, здобувши науковий ступінь кандидата юридичних наук.
Пропонує: Фракція « Народний фронт ».
Кар’єра: Розпочинала своє кар’єрне зростання з посади асистента кафедри міжнародного права та міжнародних відносин Національного університету « Одеська юридична академія ». Зі здобуттям наукового ступеня пішла на підвищення, ставши доцентом тієї самої кафедри. У 2013 році Бернацькій видали свідоцтво на право займатися адвокатською діяльністю, що дало їй можливість у березні 2014 отримати посаду урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини. Через рік після цього її призначили першим заступником міністра юстиції України.
Декларація: За 2016 рік Бернацька задекларувала 516,4 тис. грн доходів (це заробітна плата за основним місцем роботи і роботи за сумісництвом). Власного житла на момент написання декларації у неї не було, вона знімала квартиру. Водночас у власності в Бернацької значаться автомобіль Toyota Solara 2006 р.в. та безліч коштовного рухомого майна (здебільшого прикраси). Також у неї є заощадження: 286 тис. дол., 40 тис. євро та 450 тис. грн готівкою, а також 115 тис. грн на рахунку в банку.
Вербенський Михайло Георгійович
Михайло Вербенський
З відкритих джерел
Рік народження: 1956.
Освіта: Закінчив у 1986 році Ленінградське вище політичне училище МВС СРСР, а також у 1992-му Академію МВС СРСР.
Пропонує: Фракція « Блок Петра Порошенка ».
Кар’єра: Вербенський — силовик із 40-річним досвідом, його кар’єра в органах внутрішніх справ розпочалася в 1976 році з посади в підрозділі патрульно-постової служби міліції Чернігівського міського відділу внутрішніх справ. У кінці 90-х його було призначено першим заступником начальника головного штабу МВС України, з червня 2001 року працював заступником голови Державного департаменту з питань виконання покарань, у 2005 році очолив головний штаб МВС.
Примітно, його ім’я пов’язують з ім’ям генерального прокурора Юрія Луценка. У 2005-2006 та 2007-2010 роках, коли Луценко очолював Міністерство внутрішніх справ, Вербенський був його заступником.
Після зміни влади на початку 2014 року Вербенського призначили директором департаменту моніторингу та організаційно-інспекторської роботи МВС.
Декларація: У 2016 році Вербенський отримав загалом 820,5 тис. грн доходів (зарплата за основним місцем роботи, пенсія, а також незначні дивіденди та матеріальна допомога від держави). Інших доходів у нього немає, проте у власності значаться цінні папери (холдингова компанія « Київміськбуд »), автомобіль Subaru Forester 2009 р.в., будинок в Андріївці Бориспільського району Київської області загальною площею 258 кв. м і дві земельні ділянки (3372 і 1200 кв. м). Крім того, у спільній власності з дружиною Наталією у нього також значиться квартира в Києві (71,43 кв. м). До речі, дружина Вербенського в 2016 році задекларувала 23,9 тис. грн доходу (переважно пенсія).
Євстігнєєв Андрій Сергійович
Рік народження: 1982.
Освіта: З відзнакою закінчив у 2005 році юридичний факультет Київського національного університету ім. Тараса Шевченка (магістр права), а у 2009 році аспірантуру того ж вузу.
Пропонує: ВО « Батьківщина ».
Кар’єра: Доцент кафедри екологічного права КНУ імені Тараса Шевченка (з 2012 року і по сьогодні), кандидат юридичних наук.
Крім цього, є засновником і керівником власного адвокатського бюро з однойменною назвою. Має право на заняття адвокатською діяльністю з 2006 року.
Євстігнєєву приписують значний досвід законотворчої діяльності в якості помічника-консультанта на громадських засадах народних депутатів України IV, VI, VII і VIII скликань, а також позаштатного консультанта комітету Верховної Ради України. У тому числі він був помічником на громадських засадах народних депутатів від « Батьківщини » Валерія Кальченка та Бориса Тарасюка.
Декларація: Відсутня.
Єфремова Ірина Олексіївна
Ірина Єфремова
З відкритих джерел
Рік народження: 1959.
Освіта: Закінчила у 1988 році Харківський педагогічний інститут ім. Г. Сковороди за спеціальністю « вчитель російської мови та літератури, Українську національну академію ім. Я. Мудрого за спеціальністю « правознавство » (2003 р.) і Харківський регіональний інститут державного управління при президентові України, магістр державного управління (2008 р.).
Пропонує: Фракція « Народний фронт ».
Кар’єра: Трудова діяльність Єфремової розпочалася в 70-х роках з посади секретаря судового засідання в харківському Ленінському народному суді. Потім вона поєднувала педагогічну і політичну діяльність: працювала в школах м. Зміїв та його районів, райвиконкомі, а також Зміївської районної державної адміністрації (начальник відділу з питань сім’ї та молоді). У 2002-2005 роках почала юридичну кар’єру – працювала юристом у приватній фірмі « Кредо » (Зміївський район).

Continue reading...