Переговори Розенка з Глінським: У Польщі заявляють про розчарування, Україна розраховує на компроміс

335
0
SHARE

Зустріч міністрів відбулася напередодні
У п’ятницю, 16 лютого, віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко відвідав Польщу, де провів переговори щодо історичних питань з віце-прем’єром, міністром культури Пьотром Глінським. У Києві та Варшаві по-різному оцінили результати цієї зустрічі.
« Обговорили загрози закону про Інститут національної пам’яті. Без вуалі і прикрас. Донесли свою позицію щодо захисту українців у Польщі. Обумовили питання відновлення зруйнованих українських пам’яток на території Республіки. І, здається, сьогодні нас почули. Польська делегація на чолі з Пьотром Глінські занотувала досить великий перелік питань, відповіді на які, сподіваємося, ми вже почуємо під час її візиту до Києва », – написала на своїй сторінці у Facebook нардеп, співголова в Групі міжпарламентських зв’язків з Польщею Оксана Юринець.
Розенко у себе в соцмережах зазначив, що під час переговорів наголосив, що українська влада не пішла на ухвалення дзеркальних рішень в контексті ухваленого в Рольщі закону про інститут нацпам’яті.
« Ми все-таки таки сподіваємося на здоровий глузд і переговорний процес. На нашу думку, було б абсолютно правильно вже зараз думати про необхідність внесення змін до польського закону. І Україна готова взяти участь у процесі врегулювання цього питання », – наголосив віце-прем’єр-міністр.
У Польщі ж заявляють про розчарованість вчорашніми переговорами.
Зокрема, польський президент Анджей Дуда 17 лютого заявив: « Не приховуватиму, що з великим жалем і розчаруванням я сприйняв цю інформацію з Варшави, оскільки це була тема, що становила важливий елемент моїх переговорів з президентом Порошенком декілька місяців тому під час візиту до Харкова. Після цього ми також мали телефонну розмову і я сподівався, що цю проблему вдасться подолати », –цитує Дуду  » Польське радіо « .
Президент підкреслив, що питання згоди на проведення ексгумацій дуже важливе для Польщі: « Питання ексгумації, тобто питання з’ясування історичної істини є для нас фундаментальним елементом, якщо йдеться про історичну пам’ять. Те, що під час вчорашньої зустрічі, яка відбулася у Польщі, українська сторона взагалі не підняла цього питання, мушу визнати, я сприйняв з великим розчаруванням і напевно це не той напрямок, який ми вказували з президентом Порошенком », – сказав він.

Continue reading...