ЄС згортає програму реконструкції КПП на кордоні з Україною – Reuters

342
0
SHARE

Не зважаючи на справне фінансування, Україна не змогла виконати умови договору.
Не зважаючи на справне фінансування, Україна не змогла виконати умови договору.
© metateka.com
Європейський Союз прийняв рішення закрити проект модернізації прикордонних контрольно-пропускних пунктів з Україною вартістю понад 30 млн євро через затримки в його реалізації та надмірні витрати. Про це йдеться в матеріалі Reuters.
Метою проекту, який стартував 2014 року, була модернізація шістьох українських КПП на східному кордоні. Планувалося, що модернізація контрольних пунктів на кордонах з Польщею, Угорщиною, Словаччиною та Румунією допоможе скоротити час перетину кордону та вдосконалить митні процедури. Однак на кінець 2017 року жоден з шести проектів контрольно-пропускних пунктів не був завершений, хоча ЄС надавав фінансування на суму 29,2 млн євро.
« Після нашої оцінки ми зробили висновок, що проекти не можуть бути завершені вчасно. Шість проектів зараз готуються до закриття, а невикористані гроші відшкодовуються », – заявив представник Євросоюзу в коментарі Reuters, зазначивши, що проект закрили після низки затримок, помилок та перевитрат за участю місцевих чиновників та підрядників.
Інший чиновник зазначив, що реформи в Україні значно сповільнилися, однак ЄС буде продовжувати підтримувати країну, яка залишається крихкою через російську агресію.
Натомість Державна фіскальна служба зазначила в своїй заяві, що серед причин затримки були зміна персоналу всередині служби, а також тривалий час, необхідний для оформлення контрактів та отримання схвалення.
Видання зазначає, що найбільший контракт на реконструкцію двох контрольних пунктів отримала фірма « Енергомонтажвентиляція », яка спеціалізується на встановленні вентиляційних агрегатів і не мала жодного досвіду отримання державних тендерів на будівництво, згідно з онлайн-реєстром державних контрактів.
Фінансовий директор « Енергомонтажвентиляції » Сергій Романенко у жовтні минулого року звинуватив посадовців України та ЄС у перешкоджанні завершенню робіт на двох КПП на румунському кордоні.
« Контрольно-пропускні пункти « Дяківці » та « Красноільський » виконані на 80-85%, але на сьогоднішній день ми не отримали жодної копійки », – сказав він.

Continue reading...