22 роки Конституції України: як змінювався Основний закон країни

73
0
SHARE

Конституція України листувалася кілька разів, пережила два повернення до попередніх редакцій, і у влади є плани щодо подальших її змін: на черзі децентралізація влади, скасування недоторканності нардепів і закріплення в Конституції курсу на вступ України в НАТО і ЄС.
Конституція України – Основний закон країни, який гарантує кожному громадянину права і свободи, а також визначає політичний устрій держави.
8 червня 1995 року президент України Леонід Кучма і голова Верховної Ради України Олександр Мороз підписали Конституційний договір, який діяв до моменту прийняття нової конституції. Цей документ був прообразом Конституції України, прийнятої в 1996 році.
Конституція 1996 року була прийнята 315 голосами « за » 28 червня на п’ятій сесії Верховної Ради України другого скликання, і, згідно з Основним законом, цей день є державним святом – Днем Конституції України.
Конституція України 1996 року як вищий законодавчий акт визначила базові принципи організації вищих органів держави і місцевого самоврядування. При цьому в наступні роки Конституція неодноразово змінювалася, в тому числі аж до зміни політичного устрою країни.
Конституційна реформа 2004 року
8 грудня 2004 року Верховна Рада 402 голосами « за » прийняла Закон України № 2222-IV « Про внесення змін до Конституції України », перетворивши Україну на парламентсько-президентську державу. Зміни до Конституції 2004 року значно обмежили повноваження президента і розширили повноваження Верховної Ради і Кабінету міністрів.
В результаті за Конституцією в редакції 2004 року президент України втратив такі права: призначати і звільняти членів уряду, голів місцевих державних адміністрацій; звільняти Генерального прокурора з посади на свій розсуд; призначати на посади та звільняти за згодою Верховної Ради голови Антимонопольного комітету України, голови Фонду державного майна України, голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України; призначати на посаду та звільняти голову Служби безпеки України.
За президентом при цьому залишилося право вносити на затвердження парламенту кандидатури на посади міністра оборони, міністра закордонних справ, генерального прокурора і голову Служби безпеки України.
Також термін повноважень Верховної Ради був продовжений до 5 років – за Конституцією 1996 року він становив 4 роки.
Таким чином, в результаті конституційної реформи Верховна Рада стала призначати за поданням президента України прем’єр-міністра, міністра оборони і міністра закордонних справ.
За поданням прем’єр-міністра український парламент став призначати інших членів Кабінету Міністрів України. При цьому президент міг подати до Верховної Ради кандидатуру прем’єр-міністра не на свій розсуд, а тільки за пропозицією коаліції депутатських фракцій, які складають конституційну більшість парламенту, тобто 300 нардепів.
2010 рік – повернення до Конституції-1996
Після того, як в 2010 році Віктор Янукович став президентом, від парламенту було направлено запит до Конституційного суду з проханням розглянути конституційність реформи 2004 року. В результаті Конституційний суд припинив дію Конституції в редакції 2004 року і з 30 вересня 2010 року знову ввів в дію Конституцію 1996 року.
Рішення Конституційного суду пояснювалося порушенням встановленої в Конституції процедури під час прийняття конституційної реформи в 2004 році.
Опозиція тоді заявила, що Конституційний суд перевищив свої повноваження, адже вносити зміни до Конституції може тільки парламент. При цьому Верховна Рада за відмову від Конституції в редакції 2004 року тоді так і не проголосувала.
ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ Какие права гарантирует украинцам Конституция: что нужно знать каждому гражданину
Таким образом, в 2010 году Украина вновь вернулась к президентско-парламентской республике. В частности, Янукович как президент получил право на формирование правительства.
Венецианская комиссия назвала « крайне необычным для европейского конституционного права » тот факт, что поправки к Конституции Украины были признаны Конституционным судом « противоречащими Конституции » после того, как эти поправки действовали шесть лет.
2014 год – возврат к Конституции-2004
После трагических событий Майдана первым вопросом, который рассмотрела и в итоге приняла Верховная Рада, стал вопрос изменений в Конституцию. Парламент 386 голосами « за » принял Закон Украины « О возобновлении действия отдельных положений Конституции Украины » от 21 февраля 2014 года.
Этот закон восстановил действие норм Конституции Украины в редакции Закона Украины « О внесении изменений в Конституцию Украины » № 2222-IV от 8 декабря 2004 года. Таким образом, полномочия президента Украины были определены в редакции этого закона, то есть своим решением Верховная Рада вернула в действие вариант Конституции 2004 года.

Continue reading...