Був Бошіров – став Чепіга. Розслідування ЗМІ про "отруйників Скрипаля"

308
0
SHARE

Журналісти The Insider і Bellingcat опублікували чергову частину розслідування про росіян, яких Великобританія підозрює в отруєнні Сергія Скрипаля. Розслідування доводить зв язок підозрюваних з російс
Журналісти The Insider і Bellingcat опублікували чергову частину розслідування про росіян, яких Великобританія підозрює в отруєнні Сергія Скрипаля. Розслідування доводить зв’язок підозрюваних з російськими спецслужбами.
Після того, як Великобританія назвала імена ймовірних « отруйників » колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля в Солсбері і заявила про їх роботу на російські спецслужби, в Москві все спростовували.
У Росії заявили, що підозрювані Великобританією люди – прості росіяни, які нічого подібного не робили. Вони навіть дали інтерв’ю російському ТБ, назвавшись звичайними туристами, які їздили в Солсбері подивитися на знаменитий собор у готичному стилі.
Відразу після цього інтерв’ю з’явилися розслідування, що доводять зв’язок « отруйників » з російською розвідкою. Тепер же розслідувачі стверджують, що знайшли неспростовні докази цього факту, а також встановили справжні особистості кілерів Скрипаля.
Корреспондент.net зібрав інформацію про резонансне розслідування.
Бошіров виявився не Бошіров
Один з підозрюваних в отруєнні Скрипаля, який назвав себе « Руслан Бошіров » – це вигадане ім’я полковника ГРУ Анатолія Володимировича Чепіги, стверджує The Insider і Bellingcat. У розслідуванні йдеться, що Чепіга народився 5 квітня 1979 року в Амурській області. Він закінчив Далекосхідне вище загальновійськове командне училище (ДВОКУ), служив у 14-й бригаді спецназу ГРУ, тричі був у відрядженні в Чечні.
Невідомо, в яких саме операціях він був задіяний, але на сайті далекосхідного філії державної військової організації наголошується, що Чепіга отримав більше 20 військових нагород під час служби.
У 2014 році Володимир Путін присвоїв Чепізі звання Героя Росії за участь у миротворчій місії, – на думку The Insider і Bellingcat, мова може йти про військові дії в Україні.
Ім’я « Руслан Бошіров » Чепіга отримав після переїзду в Москву; там він закінчив Військову академію Генерального штабу Збройних сил Росії, йдеться в розслідуванні.
Які є докази
Журналісти знайшли Чепігу по знімку з Чечні на сайті ДВОКУ. Вони з’ясували, що це одне з училищ, де готують співробітників ГРУ для зарубіжних операцій, і, знаючи приблизний вік « Бошірова », переглядали знімки випускників за 2001 – 2003 роки.
На одному з фото, зробленому в Чечні, вони знайшли людину, схожу на « Бошірова ». Хоча, варто визнати, що назвати схожість прямо помітною, або такою, що впадає в очі, складно.
Зробити припущення про його реальне ім’я допоміг список випускників ДВОКУ, що стали Героями Росії: його фігурант Анатолій Чепіга служив у Чечні і за віком міг бути « Бошіровим ». Крім того, згідно з неназваною базою даних, адреса Чепіги в 2003 – 2005 роках збіглася з адресою військової частини в Хабаровську, що відповідає 14-й бригаді спецназу ГРУ. Гіпотезу підтвердила виписка з системи « Російський паспорт » 2014 року з фотографією Чепіги.
Журналісти заявляють, що кілька незалежних один від одного джерел, які знайомі з особою і\або з розслідуванням, підтвердили особу Чепіги.
У Bellingcat розповіли, що звернулися до колишнього російського офіцера з аналогічним званням полковника Чепіги, щоб отримати його коментар.
« Джерело, виступаючи на умовах анонімності, висловило здивування через те, що, принаймні, один з виконавців операції в Солсбері мав звання полковника.

Continue reading...