Home Ukraine Украина — на русском 29 серпня: яке сьогодні свято. Історія та традиції, День Ангела

29 серпня: яке сьогодні свято. Історія та традиції, День Ангела

129
0
SHARE

Яке свято в цей день 29 серпня відзначається в Україні☝️ Іменини, історія, прикмети та заборони ✅ ВЕСТИ
29 серпня – 241 день поточного, 2021 року, до кінця року залишається 123 дні. В Україні Православна Церква відзначає свято Третього Спаса, яке в народі отримало назву Горіховий Спас. Окрім того, сьогодні День пам’яті українських військових. Ми також розповімо про найважливіші події в історії, що відбулися цього дня.
Горіховий Спас
29 серпня православне свято, яке здійснюється Церквою на честь Нерукотворного образу Христа Спасителя. У народі 29 серпня називали Горіховий Спас. У різних регіонах свято отримало такі назви як: Хлібний Спас, Спас на полотні, Полотняний спас, Посіви, Досівки.
На Хлібний спас печуть пироги з нового хліба. Освячували колосся нового врожаю. Для святкового столу господині готували випічку та інші страви з горіхами. Горіховий Спас об’єднав і християнські, і народні традиції, тому третій Спас вважався навіть днем ​​подяки Господу за врожай хліба та горіхів.
На третій Спас помічають відліт птахів, особливо ластівок та журавлів. Вважають, що ластівки відлітають у три Спаси. Якщо журавель відлетить до третього Спаса, то на Покрову буде морозно. На Горіховий Спас освячують джерела здоров’я та сили – колодязі, що дають воду. Обов’язково ходять у лазню та паряться там із горіховими віниками. За традиціями Горіхового Спасу вважається, що сила води та горіха зробить тіло міцним та захистить від недоброго ока.
Дівчата, у яких з якихось причин не виходить одружитися, можуть провести любовний ритуал цього дня. Для цього потрібно зірвати горіх та принести його додому. Розколоти його на дві половинки. Їстівну частину забрати. Написати на папері своє ім’я та ім’я коханого. Листочок покласти в горіх. Плід міцно обв’яжіть червоною ниткою, щоб він не розпадався. І покласти під подушку. Під ранок його потрібно віднести до будинку коханого і закопати там.
День проти ядерних випробувань
Щорічно 29 серпня відзначається Міжнародний день дій проти ядерних випробувань. Він був заснований у 2009 році на 64-й сесії Генеральної Асамблеї ООН з ініціативи Казахстану. Дата була обрана на згадку про офіційне закриття Семипалатинського випробувального полігону 29 серпня 1991 року. Цікаво, що перше випробування ядерної зброї в СРСР проводилося саме 29 серпня на тому самому полігоні – але 1949 року.
А загалом перші у світі випробування ядерної зброї відбулися 1945 року, відтоді їх було проведено майже дві тисячі.

Continue reading...