«Зробити для росіян відчуття гострішими, природнішими», – Залужний став співатором статті про плани ЗСУ на 2023-й. Ключові тези

122
0
SHARE

Головною силою Росії у війні є безкарність, якої слід позбавити
Інформагенція Укрінформ опублікувала статтю за підписом Валерія Залужного, головнокомандувача ЗСУ та Михайла Забродського, першого заступника голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки про перспективи кампанії 2023-го. Ми переповідаємо ключові тези цього матеріалу.
Російсько-українська війна вже давно перестала бути «локальним конфліктом середньої інтенсивності». Є всі підстави вважати, що вона триватиме і в 2023-му. З урахуванням цього і мети ЗСУ, слід планувати підтримку Збройних сил наступного року.
Стратегічна ініціатива належить агресору. На Ізюмському та Бахмутському напрямках його кінцевою метою може бути вихід на адмінкордон Донеччини. «Ще більш привабливою для противника» є ситуація на Запорізькому напрямку. Адже у разі заволодіння Запоріжжям та Дніпром, Україна втрачає значну частину Лівобережжя. Не виключена спроба повторної атаки на Київ. Проте найбільше можливостей для ворога відкриває просування на Південнобузькому напрямі з «цілком реальною перспективою оволодіння» Миколаєвом та Одесою та створенням загрози Кривому Рогу, а згодом і Центру й Заходу України.
Для успіху на Півдні, а частково й на Сході України Росії необхідно забезпечити надійну оборону і контроль над Кримом. Там ключ до комунікацій, авіаційні та морські воєнні бази: «Окремі аналітики схиляються до думки, що саме контроль над територією півострова Крим є центром тяжіння для російських сил у цій війні».
Щоб визначити стан справ для ЗСУ у 2023-му слід врахувати складну комбінацію даних: фактичне положення лінії зіткнення, наявні ресурси і комплект боєздатних військ та, «вочевидь, знаходження стратегічної ініціативи в руках противника».
Контури лінії зіткнення є вкрай невигідними для ЗСУ на Ізюмському та Бахмутському напрямках через «суттєві вклинення» противника. Це сковує оперативний маневр та вимагає подвійної концентрації військ. «Не краще виглядає і ситуація на Півдні та Сході», зокрема, частковий успіх росіян з напрямку Гуляй Поля може створити загрозу оточення військ України на Сході. Уваги вимагає і правобережний плацдарм ворога, щоб унеможливити його розширення.
Читайте також: Росія розкручує відео, де Європа замерзає без газу.

Continue reading...