Запаси міцності Росії тануть — Внутрішнє дослідження ЄС

94
0
SHARE

Якби не допомога Китая та Туреччини, проблеми Росії були б іще більш масштабними.
ЄС заявляє, що санкції «розтопили» здатність Росії фінансувати війну, однак Китай і Туреччина допомагають їй обходити блокування. Найболючіше санкції ЄС вдарили по енергетичному та банківському секторам, йдеться у внутрішньому звіті Комісії ЄС від понеділка (10 жовтня), з яким ознайомився EUobserver.
«Ринки відмовляються від торгівлі російською нафтою вже, за кілька місяців до вступу в дію заборони ЄС на імпорт. Лише дві третини обсягів, які раніше закуповувалися в Європі, наразі перенаправляються зі значною знижкою близько 25 доларів за барель», — йдеться у звіті ЄС.
Завдяки тимчасовому стрибку цін на енергоносії на початку цього року профіцит бюджету Росії в першому півріччі становив 500 мільярдів рублів (8 мільярдів євро). Водночас вже у серпні видобуток нафти скоротився на 10 відсотків, а видобуток газу скоротився на 22 відсотки в річному обчисленні, тоді як профіцит скоротився до 137 мільярдів рублів.
«Ембарго ЄС на нафту та нафтопродукти [має набути чинності в грудні] … у поєднанні з багатостороннім лімітом цін на нафту значно зменшить доходи від російського експорту та ще більше затьмарить економічні перспективи країни», — додають автори звіту.
Оскільки всі великі російські банки, окрім одного, внесені до чорного списку ЄС, російські кредитори закрили 670 офісів у зв’язку із значним стресом в секторі.
Відтак Кремль потребуватиме рекапіталізації банків за допомогою додаткових вливань капіталу, які можуть скласти близько 2 трильйонів рублів.
Водночас зовсім незначна кількість міжнародних інвесторів були зацікавлені у придбанні російських облігацій.
«Внутрішня емісія залишається чи не єдиним джерелом залучення Кремлем коштів, але через скорочення доходів і проблеми, що назрівають у банківському секторі, попит неминуче залишатиметься слабким», — зазначила комісія.

Continue reading...