Саміт G20 на Балі в тіні війни в Україні

76
0
SHARE

Щорічний саміт G20 відбуватиметься на тлі підвищеної напруги та недовіри між Заходом, Росією та Китаєм після вторгнення Москви в Україну. Чи можна все ж сподіватися на результативність зустрічі? Репор
Щорічний саміт G20 відбуватиметься на тлі підвищеної напруги та недовіри між Заходом, Росією та Китаєм після вторгнення Москви в Україну. Чи можна все ж сподіватися на результативність зустрічі? Репортаж DW з Балі.
Курортний острів Балі вже причепурений до початку дійства, яке називають святом виходу Індонезії на світову арену. Тут представлені балійські твори мистецтва та митці, які демонструють багаті традиції та культуру мальовничого раю, відомого своїм сонцем, піском і спокоєм.

Цього тижня лідери прибудуть на індонезійський курортний острів Балі для щорічної зустрічі країн Великої двадцятки (G20), яка об’єднує провідні економіки світу. Усі вони так чи інакше переживають зараз наслідки війни РФ проти України.

Президент США Джо Байден і лідер Китаю Сі Цзіньпін є одними з 17 лідерів держав, яких очікують на саміт 15-16 листопада групи, до якої входять19 країн з розвиненою економікою та економікою, що розвивається, і Європейський Союз. Помітним « прогульником » є ​​президент Росії Володимир Путін, який вирішив пропустити цей захід.
Саміт відбуватиметься на тлі війни та санкцій Заходу проти Росії. Ці заходи не тільки розпалили побоювання глобальної рецесії, але й поглибили вже наявні розбіжності між членами G20. Тому очікування від цієї зустрічі скромні. « Справжній виклик для цієї зустріч G20 – це не стільки якийсь конкретний результат чи домовленість з будь-якого питання, адже я не думаю, що вони дійдуть консенсусу як G20, а це те, чи може сам цей орган продовжувати функціонувати? » – коментує старший директор Центру геоекономіки вашингтонського Atlantic Council (Атлантична Рада) Джош Ліпскі.

G20, яка була заснована в 1999 році як група міністрів фінансів, а потім під час фінансової кризи 2008-09 років оформилася як група лідерів держав для боротьби з економічними кризами та спадами, цього року важко знаходить спільні точки дотику щодо нагальних питань, таких як відновлення після пандемії та енергетична та продовольча кризи, що тривають, на тлі глибоких розбіжностей щодо війни в Україні та санкцій. « Якщо група не може об’єднатися і функціонувати у цю добу реальних економічних труднощів для розвинених економік, ринків, що розвиваються, і країн з низьким рівнем доходу, то це ставить під фундаментальний сумнів ефективність самої групи, – сказав Ліпскі в коментарі DW.

Continue reading...