2 листопада: яке церковне свято і головні заборони сьогодні, у кого іменини

102
0
SHARE

2 листопада християни в Україні вшановують святого Артемія Антіохійського, а у народі свято називали Артем’єв день. Які традиції та заборони пов’язані з датою – читайте на Styler
2 листопада православні християни вшановують пам’ять святого великомученика Артемія Антіохійського, який був воєначальником за правління імператора Костянтина Великого. У народному календарі свято відоме під назвою Артем’єв день, і пов’язане з низкою заборон, певними старими звичаями.
Ранньохристиянський єгипетський святий і великомученик Артемій жив у IV столітті. Спочатку він був прихильником єретиків-аріян і переслідував правовірних християн, але пізніше був навернений до істинної Віри. Імператор Констанцій призначив його воєводою Єгипту за те, що у 356 році Артемій переніс до Константинополя мощі святих Андрія, Луки і Тимотея.
Артемій був римським правителем у Сирійській Антіохії (сучасна Туреччина), і як воєвода відзначався тим, що виступав проти поганства, нищив язичницькі святині та ідоли.
Коли ж у Римській імперії до влади прийшов Юліан Відступник, в Артемія конфіскували майно, а сам був засуджений до мученицької смерті та був обезголовлений у 363 році.

Continue reading...