Удари по цивільних об'єктах України. Чого домагається РФ?

115
0
SHARE

Росія атакує енергетичну інфраструктуру України, будинки мирних жителів залишаються відключеними від електрики, а також системи тепло- та водопостачання. Така тактика відома з часів Другої світової ві
Росія атакує енергетичну інфраструктуру України, будинки мирних жителів залишаються відключеними від електрики, а також системи тепло- та водопостачання. Така тактика відома з часів Другої світової війни.
Москва почала цілеспрямовано завдавати ударів по енергетичній інфраструктурі України 9 жовтня після вибуху на Кримському мосту, який з’єднує з Росією анексований нею український півострів.

Спочатку РФ заявляла, що атаки на українську енергетичну інфраструктуру – « відплата » за вибух. Москва продовжувала виправдовувати удари з воєнної точки зору, заперечуючи, що вони спрямовані проти цивільного населення. Тим часом Кремль говорив і про те, що Київ може « припинити страждання населення », якщо виконає вимоги Росії щодо припинення війни. Унаслідок російських атак мільйони українців залишилися без світла, води та тепла в період, коли температура опускається нижче нуля.

За словами Андраша Раца, експерта з російської політики безпеки Німецького товариства зовнішньої політики (DGAP), бомбардування високовольтної мережі України, трансформаторів і ліній електропередач, які з’єднують країну з електромережею Європейського Союзу і які РФ продовжує атакувати, імовірно, планувалися « протягом декількох місяців, якщо не років ».
Це дає привід припустити, що кампанію знищення української енергетичної інфраструктури та її терміни було розроблено з конкретною метою. На думку Раца, ця мета полягає в тому, щоб « заподіяти такий рівень страждань цивільному населенню, який змусив би український уряд піти на переговори ».
« Пропорційність заподіяної шкоди та досягнутих цілей при атаці »

Російські удари по цивільній інфраструктурі мають тяжкі наслідки для українців. З іншого боку, ця тактика суперечить так званому принципу jus in bello, який регламентує методи ведення війни. Він ґрунтується на двох факторах: відмінності « між цивільними особами та військовими » і дотриманні пропорційності, тобто принципу, за яким « завдана шкода не повинна бути невідповідною ймовірній користі », вказує Чарльз Маєр з Гарвардського університету.

Continue reading...