У наступний пакет допомоги від США увійдуть Patriot – CNN – DW – 20.12.2022

116
0
SHARE

Окрім Patriot, за даними CNN, Україна також отримає комплекти Joint Direct Attack Munition, що перетворюють звичайні авіабомби на високоточні боєприпаси. Новини дня.
Війна Росії проти України – новини вівторка, 20 грудня.
++22.49++
Очікується, що наступний пакет допомоги США Україні включатиме системи протиповітряної оборони Patriot, повідомляє у вівторок CNN з посиланням на низку американських чиновників. Також до поставки входитиме Joint Direct Attack Munition (JDAM) – комплект обладнання на основі технології GPS, що перетворює прості вільноспадні бомби у кориговані високоточні « розумні » боєприпаси. « Високоточні бомби могли б допомогти Україні атакувати стаціонарні російські оборонні лінії або інші великі цілі. Але їх потрібно запускати з бойових літаків, що залишається значним викликом через протиповітряну оборону Росії », – зазначає CNN.
++22.35++
Світовий банк ввечері у вівторок заявив, що схвалив додатковий пакет допомоги Україні на загальну суму у 610 мільйонів доларів США для вирішення нагальних потреб та відновлення країни. Пакет включає додатковий кредит у розмірі 500 мільйонів доларів США від Міжнародного банку реконструкції та розвитку, який підтримується гарантією Великобританії, а також новий проєкт з відновлення та покращення доступу до охорони здоров’я та задоволення пов’язаних з війною потреб у медичних послугах, йдеться у повідомленні Світового банку.
++22.31++
Глава Кремля Володимир Путін у вівторок проводить у Москві зустрічі з ватажками самопроголошених квазідержавних утворень « ДНР » і « ЛНР ». Спершу він зустрівся з « керівником » « ЛНР » Леонідом Песічником, а згодом – з його донецьким « колегою » Денисом Пушиліним, повідомляє « Інтерфакс ». За словами Путіна, він хоче обговорити з Пушиліним питання « забезпечення безпеки » цих окупованих регіонів України, а також забезпечення їхніх жителів житлом, водою, теплом і медициною.
++22.15++
Цей тиждень є надзвичайно важливим для України, для того, щоб пройти цю зиму і наступний рік, сказав у відеозверненні у вівторок президент України Володимир Зеленський. « Щоб здобути необхідну підтримку і щоб український прапор нарешті запанував на всіх ділянках нашого з вами кордону – кордону України », – зазначив він.
Зеленський сказав, що міста та села Донбасу « зараз буквально виборюють життя, життя для всіх нас – для всіх українців і для всього українського, ба більше – для всього й усіх, хто береже в собі людяність ». « Погляньте, який у Росії наступ, що вона лишає там, куди заносить свій прапор. Випалену землю, знищене життя… Біль, руїни та могили – це так званий « русский мир ». Саме це зупиняють наші герої. Саме це вони виганяють з України, крок за кроком повертаючи життя на нашу землю, куди ступили окупанти », – сказав президент.
Говорячи про захисників Бахмута, Зеленський сказав, що « кожен день, який вони вистояли там, кожен удар, який вони витримали там, кожна атака, яку вони відбили, і кожна контратака, яку вони здійснили, – це життя для України ». « І я прошу всіх наших людей: де б ви не були, будь ласка, підтримуйте українських героїв, які тримаються проти найжорсткіших атак окупантів, проти найбільш божевільних російських ударів… Підтримуйте наш Бахмут – пошматований, але нескорений – і його захисників », – заявив президент.
++22.02++
Кожен повнолітній громадянин України з січня 2023 року зможе безкоштовно отримати п’ять світлодіодних ламп на заміну старих ламп розжарювання, зробивши свій внесок для балансування електросистеми України. Про це йдеться у повідомленні міністерства економіки. « Наразі, щоб знизити навантаження на енергетичну інфраструктуру, нам доводиться впроваджувати різні, в тому числі нетрадиційні, заходи з енергоефективності. Проста заміна старих лампочок на нові LED-лампи може зекономити країні у пікові години до 1,5 гігавата електроенергії. Це дуже суттєва економія. Для порівняння: заміна 50 мільйонів LED-лампочок розвантажить роботу цілого реактору атомної електростанції », – цитується в повідомленні перша віцепрем’єрка – міністерка економіки Юлія Свириденко.
За її словами, заміну 30 мільйонів лампочок профінансує Євросоюз. Реалізовуватиметься програма через « Укрпошту ». « Людині, яка вирішить скористатися програмою, потрібно лише попередньо залишити заявку, прийти у відділення « Укрпошти » та обміняти п’ять ламп старого зразка на п’ять нових світлодіодних », – розповіла вона.
++21.48++
Франція відправить Україні в першому кварталі 2023 року більше самохідних артилерійських установок Caesar, повідомив президент Франції Еммануель Макрон. « В останні дні Франція відправила Україні більше зброї, ракетних установок, Crotale (системи ППО. – Ред.), обладнання, окрім того, що ми вже зробили », – сказав Макрон в інтерв’ю французьким телеканалам TF1/LCI. « Ми також працюємо з міністром Збройних сил, щоб у першому кварталі 2023 року знову поставити корисну зброю та боєприпаси, щоб українці могли захистити себе від бомбардувань », – сказав Макрон, цитує AFP.  Серед запланованих поставок – нові мобільні артилерійські установки Caesar, але точних цифр Макрон не назвав. Він додав сказав, що кількість залежатиме від результатів переговорів з Данією, яка замовила у Франції ці САУ і може погодитися передати Києву принаймні частину з них.Війна РФ проти України та енергокриза – головні теми для німців у 2022-му
++21.25++
Німці вважають російську агресію проти України та спричинену нею енергетичну кризу найголовнішими темами 2022 року. Про це повідомили відповідно 54 і 44 відсотки учасників репрезентативного опитування, проведеного соціологічною службою Forsa для телеканалів RTL і ntv. Ще для 10 відсотків опитаних найважливішими є проблеми в системі охорони здоров’я та загроза правого екстремізму у ФРН.
Думки опитаних про ситуацію в Німеччині загалом і їхнє особисте становище зокрема, висловлені у відповідь на прохання оцінити рік, що минає, і дати прогноз на 2023-й, різко розійшлися. Так, 77 відсотків учасників заявили, що 2022-й був для Німеччини поганим роком. У майбутньому році, на думку 54 відсотків респондентів, ситуація не зміниться, а 40 відсотків очікують її поліпшення.
++21.10++
Російські окупанти зосереджують зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках, намагаються покращити тактичне положення на Куп’янському та Лиманському напрямках, а на інших напрямках здійснюють оборону раніше зайнятих рубежів, йдеться у вечірньому зведенні генштабу ЗСУ у вівторок.
Протягом доби ЗС РФ завдали 10 авіаційних та 4 ракетних удари по цивільних об’єктах населених пунктів Андріївка, Вовчанськ, Соледар, а також здійснили близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по цивільній інфраструктурі міста Херсон.
За даними генштабу, окупанти продовжують використовувати мережу цивільних закладів охорони здоров’я на тимчасово окупованій території для лікування своїх поранених солдатів та найманців приватних військових кампаній. Так, за наявною інформацією, у Луганську, міська багатопрофільна лікарня облаштована під військовий шпиталь російських окупаційних військ, який вже перевантажений пораненими окупантами. 
++21.02++
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль вважає, що Росія робитиме все, аби до Нового року залишити українців без світла, тому потрібно готуватися до нових атак. « Російські терористи робитимуть усе, аби до Нового року залишити українців без світла. Для них важливо, щоб Різдво та Новий рік в Україні пройшли в темряві. Тому маємо готуватися до нових атак », – сказав він.
++20.55++
Порти « Великої Одеси » у вівторок у межах « Зернової ініціативи » відправили 129 тисяч тонн агропродукції, повідомило міністерство інфраструктури України. « Сьогодні з портів « Великої Одеси » вийшов караван із чотирьох суден, які доставлять 129 тисяч тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи, зокрема балкер Ince Atlantic із 44 тис. тонн української пшениці для Кенії », – зазначило міністерство.Україна – країна року за версією журналу The Economist
++20.35++
Впливовий щотижневий журнал The Economist назвав Україну країною року у 2022 році за героїзм її народу та спротив російському аргесору. « У звичайний час вибрати країну року за версією The Economist важко. Наші автори та редактори зазвичай починають із вільної дискусії, у якій вони сперечаються щодо півдесятка країн, які потрапили до короткого списку. Але цьогоріч, вперше після того, як ми почали називати країни року в 2013 році, вибір очевидний. Це може бути тільки Україна », – пояснює видання.
The Economist зазначає, що зазвичай такої честі заслужує країна, яка, на думку видання, найбільше покращилася за попередній рік. Тож Україна є в певному сенсі незвичайним вибором, оскільки життя більшості її громадян значно погіршилося після повномасштабного вторгнення Росії. « Але українці проявили себе », – констатує журнал. На думку The Economist, особливо виділяються чотири якості українців: героїзм, винахідливість, стійкість і натхнення.
++20.11++
Білоруська моніторингова група « Беларускі Гаюн » повідомила, що Росія почала перекидати на південь Білорусі техніку та мобілізованих російських окупантів. « Протягом сьогоднішнього дня фіксується перевезення танків, вантажівок і особового складу ЗС РФ з білоруських полігонів у північній і центральній частинах країни, де вони дислокувалися, на південь – ближче до кордону з Україною », – йдеться у повідомленні « Беларускі Гаюн » у Telegram.
++19.57++
Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді скасувати дії угоди з Росією та Білоруссю про співробітництво у сфері трудової міграції та соціального захисту мігрантів. Як повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук, відповідне рішення ухвалено на засіданні уряду у вівторок.
++19.45++
У вищих військових колах Росії поки що немає згоди з приводу того, чи слід нинішньої зими почати новий наступ в Україні, повідомила американське видання The New York Times із посиланням на неназваного високопоставленого чиновника Держдепартаменту. За його словами, США спостерігають у внутрішніх дискусіях офіційних осіб в РФ « суперечливі речі »: одні воєначальники наполягають на новому наступі, але інші сумніваються в тому, що у Росії є потенціал для цього. Чиновник Держдепу додав, що з цих внутрішніх дискусій поки неясно, якими ж будуть « фактичні дії » Москви.
++19.05++
Під час облаштування фортифікаційних споруд на узбережжі Дніпра прикордонники натрапили на уламки амфор та глеків давньоримського поселення, повідомляється у Telegram міністерства внутрішніх справ України у вівторок. Артефакти почали з’являтися на глибині близько метра. « Про знахідку військовослужбовці повідомили місцевих археологів та подальших інженерних робіт там не проводили, аби зберегти цінні для історії артефакти », – повідомляють у МВС. Після перемоги на цьому місці планується розпочати археологічні роботи.
++18.56++
Комунальні служби забезпечили майже 142 тисячі споживачів Херсонської області газопостачанням, що становить 91 відсоток усіх споживачів області, тоді як теплом – 77 відсотків, а водопостачанням – 97 відсотків, сказав заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко на брифінгу у Києві у вівторок.Київ хоче відмовитися від російської мови в ГУАМ
++18.49++
Україна налаштована на продуктивне та рішуче лідерство під час українського головування в Організації за демократію та економічний розвиток (ГУАМ) у 2023 році та розраховує на підтримку держав-членів у позбавленні російської мови статусу офіційної та робочої мови організації, заявив міністр іноземних справ України Дмитро Кулеба. Кулеба назвав п’ять пріоритетів українського головування, серед яких суверенітет і територіальна цілісність держав-членів ГУАМ, створення нових економічних можливостей та розвиток торгівлі між ринками Європи та Азії. « Ми також розраховуємо на підтримку держав-членів у позбавленні російської мови статусу офіційної та робочої мови ГУАМ », – закликав він, цитує пресслужба МЗС. Кулеба зазначив, що російські війська прикидаються миротворцями на території Молдови та Азербайджану, але насправді перешкоджають мирному врегулюванню та відновленню справедливості й територіальної цілісності. Крім того, міністр зазначив, що РФ фактично перетворила Чорне море, яке мало бути простором взаємодії та взаємовигідного розвитку для держав ГУАМ, на зону бойових дій.
++18.26++
Президент України Володимир Зеленський під час нагородження українських військових у Бахмуті у вівторок наголосив, що на Донбасі вони захищають усю Україну. « Тому що після Донбасу вони (російські окупанти. – Ред.) усе це зроблять й у інших містечках нашої держави, бо вони не хочуть нічого українського. Я впевнений у цьому на сто відсотків. І тому на ваших плечах – захист не Донбасу, а захист всієї України », – сказав президент. У його Telegram-каналі опубліковано відеокарди нагородження військових ЗСУ у Бахмуті.
++18.07++
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляє, що найближчим часом кількість Пунктів незламності збільшиться втричі до 15 тисяч. « Наразі вже працюють понад 5 тисяч Пунктів незламності. У наших планах найближчим часом збільшити їх кількість утричі », – сказав Шмигаль на засіданні уряду у вівторок.
++17.52++
На наступний рік укладено багато контрактів на постачання Україні необхідної зброї та амуніції, допомога надходитиме протягом усього року, повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

Continue reading...