Залужний: Найскладніша ситуація зараз – в районі Бахмута – DW – 03.01.2023

111
0
SHARE

Наразі важкі бої ведуться на рубежі Сватове-Кремінна і у напрямку Лисичанська. Та найскладнішою залишається ситуація на ділянці Соледар-Бахмут-Майорськ, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Новини дня.
Війна Росії проти України – новини вівторка, 3 січня.
++22:45++
Президент України Володимир Зеленський 3 січня провів телефонні переговори з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте, прем’єр-міністром Великобританії Ріші Сунаком та прем’єр-міністром Норвегії Йонасом Гаром Стере. « Ми почали цей рік одразу з того, що найбільш необхідне Україні саме зараз – напередодні тих нових мобілізаційних процесів, які готуються державою-терористом. Саме зараз – той момент, коли разом із партнерами маємо посилити нашу оборону », – підкреслив Зеленський у вечірньому відеозверненні.
Він зазаначив, що немає сумнівів у тому, що нинішні керівники Росії « кинуть усе, що у них залишилось, та всіх, кого зможуть зібрати, щоб спробувати перевернути ситуацію у війні та принаймні відкласти їхню поразку ».
« Маємо зірвати цей російський сценарій. Готуємось до цього. Терористи повинні програти. Будь-яка спроба їхнього нового наступу повинна провалитися. Це буде фінальна поразка держави-терориста. І я дякую всім партнерам, які це розуміють », – сказав Зеленський.
++22:00++
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провів першу у 2023 році телефонну розмову з головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі. В ході розмови він розповів, що наразі важкі бої ведуться на рубежі Сватове-Кремінна, а також у напрямку Лисичанська. Та найскладнішою залишається ситуація на ділянці Соледар-Бахмут-Майорськ.
« Там ворог фактично по трупах своїх намагається просуватися вперед, але підрозділи Сил оборони ціною надзусиль стримують ворожий наступ », – йдеться в повідомленні Залужного у Telegram за підсумками розмови.
Як зазначається у повідомленні, на Донецькому напрямку ЗСУ вдалося утримати позиції навколо Авдіївки та продовжити контрнаступальні дії. « Ми надійно тримаємо оборонні рубежі на Запорізькому напрямку і докладаємо зусиль для захисту від ворожих обстрілів Херсона, передусім мирних мешканців та обʼєктів критичної інфраструктури міста. Ситуація на кордоні з Республікою Білорусь повністю контрольована », – зазначає головнокомандувач ЗСУ.
З 31 грудня по ранок 3 січня війська РФ завдали 14 ударів крилатими ракетами і застосували 94 дрони-камікадзе типу “Shahed-136”, повідомив Залужний Міллі, подякувавши за надані за його активного сприяння зенітні ракетні комплекси. Також сторони обговорили потреби Сил оборони для продовження протистояння повномасштабній агресії РФ.
++21:20++
Національний палац мистецтв « Україна » опублікував відео з камер спостереження, на якому зафіксоване влучання в готель « Алфавіто » поблизу нього. Кілька поверхів готелю були зруйновані під час чергового масованого ракетного удару з боку РФ по території Україні 31 грудня.
++20:45++
На спеціальний рахунок, який Національний банк України відкрив для підтримки сил оборони 24 лютого, протягом 2022 року було зібрано понад 23,5 мільярда гривень в еквіваленті, повідомила у вівторок, 3 січня, пресслужба НБУ.
Кошти надходили як від громадян та підприємств України, так і від міжнародної спільноти. Загалом з-за кордону надійшло майже 7,9 мільярда гривень в еквіваленті.
На потреби оборони Національний банк у 2022 році перерахував понад 22,3 мільярда гривень. 
++20:00++
Кабінет Міністрів України дозволив на період дії воєнного стану ввозити безпілотні літальні апарати від донорів без оформлення гарантійних листів. Як повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук в Telegram, відповідне рішення було ухвалене на засіданні уряду 3 січня.
Воно передбачає, що пропуск таких засобів здійснюватиметься за місцем перетину митного кордону України шляхом подання в паперовій або електронній формі декларації, заповненої особою, яка перевозить товар, без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності та без оформлення гарантійних листів.
++19:20++
В Балаклії на Харківщині відновлює роботу зруйнована військами РФ під час окупації багатопрофільна лікарня. Відзавтра медзаклад прийматиме пацієнтів, повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.
« До російського вторгнення Балаклійська лікарня нараховувала 614 співробітників та цілодобово надавала допомогу людям. Але під час окупації медзаклад зазнав значних пошкоджень – були зруйновані стіни та покрівля, вибиті двері і вікна », – написав він у Telegram.
Після деокупації маста медзаклад відновили за рахунок грошей з обласного бюджету та резервного фонду держбюджету. Медичне обладнання надало міністерство охорони здоров’я Україні, зазначив він.
За словами Синєгубова, наразі розробляється проєкт відновлення і Центральної міської лікарні в Ізюмі.
++18:55++
Війська РФ не відмовляються від планів щодо виходу на адміністративний кордон Донецької області та зосереджують основні зусилля на підтриманні наступального потенціалу та поповненні втрат. Про це повідомляє генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні.
« Противник, намагаючись взяти під повний контроль території Донецької та Луганської областей, зосереджує зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському напрямку », – зазначають у генштабі.
Окрім того, війська РФ намагаються покращити тактичне положення на Лиманському та Авдіївському напрямках, підсилюють угруповання на Новопавлівському напрямку за рахунок підрозділів, перекинутих з Херсонського напрямку, повідомляють у генштабі.
« Російські окупанти зберігають військову присутність у прикордонних районах республіки Білорусь та Російської Федерації. Ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено », – зазначається у повідомленні.
++18:30++
Кабінет Міністрів України з вівторка, 3 січня, скасував проведення електронних аукціонів через систему державних закупівель ProZorro на період дії правового режиму воєнного стану та протягом 90 днів після його завершення, повідомила пресслужба уряду.
В уряді стверджують, що брак електроенергії через постійні атаки Росії на об’єкти енергетичної інфраструктури України перешкоджає учасникам торгів на ProZorro брати участь в електронних аукціонах. За нових умов вигравати тендери будуть ті учасники, які запропонують найнижчу ціну під час подання пропозиції.
++18:00++
Росія системно гальмує проведення інспекцій суден, які рухаються « зерновим коридором », заявляють в Адміністрації морських портів України (АМПУ). Наразі на інспекцію у Босфорі очікують 94 судна: 69 – порожні під завантаження, а 25 – вже завантажені агропродукцією. В середньому таке очікування затягується на понад місяць, а балкер T-Med з пшеницею на борту очікує на інспекцію ще з початку листопада 2022 року, йдеться в повідомленні адміністрації у Facebook.
У портах Одеської області на 19 суден вантажать 630 тисяч тонн агропродукції.

Continue reading...