ЗМІ: Шольц чекає, коли США першими нададуть Україні танки – DW – 18.01.2023

122
0
SHARE

Німеччина зможе поставити Україні Leopard лише тоді, коли США нададуть танки Abrams, повідомляють ЗМІ. Новини дня.
Війна Росії проти України – новини середи, 18 січня.
++22.40++
Німеччина не дозволить союзникам постачати танки німецького виробництва в Україну для боротьби з російською агресією, а також не надасть їх сама, допоки США не погодяться надіслати Києву бойові танки американського виробництва. Про це в середу повідомляє американське видання The Wall Street Journal з посиланням на неназваних високопоставлених німецьких чиновників. « Не можна розмежовувати прямий експорт (танків німецького виробництва) та експорт третіми країнами », – пояснив чиновник виданню.
The Wall Street Journal зазначає, що деякі європейські дипломати сподівалися, що на зустрічі в форматі « Рамштайн » у п’ятницю ФРН таки дозволить союзникам відправити в Україну танки Leopard німецького виробництва. « Однак високопоставлений європейський чиновник заявив, що Німеччина навряд чи ухвалить рішення в п’ятницю, і що це, швидше за все, займе більше часу », – йдеться у статті.
Цю інформацію підтверджують й німецькі ЗМІ. Так, за даними Süddeutsche Zeitung, канцлер ФРН Олаф Шольц (Olaf Scholz) в телефонній розмові з президентом США Джо Байденом чітко дав зрозуміти, що Німеччина зможе поставити Україні Leopard лише в тому випадку, якщо США, в свою чергу, нададуть основні бойові танки Abrams. Байден, вочевидь, ще не визначився у розмові у вівторок з цього питання, зазначає Süddeutschen Zeitung. Газета Bild, посилаючись на урядові кола, також повідомила, що Шольц може дозволити постачання « Леопардів » у разі, якщо США нададуть Україні танки Abrams. 
++22.00++
Крим і Донбас належать Україні, заявив президент Сербії Александар Вучич в інтерв’ю агентству Bloomberg. « Для нас Крим – це Україна, Донбас – це Україна, і це залишиться так », – сказав він. За словами політика, Сербія від самого початку не підтримувала російську агресію проти України. Як зауважив сербський президент, попри « традиційно хороші » відносини Белграда і Москви, Сербія не підтримує кожне окреме рішення Кремля. Днем раніше Вучич різко засудив спроби російського ПВК « Вагнер » рекрутувати в Сербії добровольців на війну в Україні через рекламне оголошення, яке в січні показував російський телеканал RT сербською мовою, повідомляє агентство AFP.США виділять 125 мільйонів доларів на енергосистему України
++21.30++
Адміністрація президента США Джозефа Байдена виділяє 125 мільйонів доларів на ліквідацію наслідків російських ударів по об’єктах енергосистеми України, повідомляє Associated Press у середу з посиланням на главу Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Саманту Павер. « USAID планує використовувати гроші для закупівлі систем резервного живлення для київських систем водопостачання та централізованого теплопостачання. Фінансування також допоможе поповнити запаси газових турбін, трансформаторів та іншого життєво важливого енергетичного обладнання », – йдеться в повідомленні. За даними агентства, Павер, яка перебуває у Давосі, де проходить Всесвітній економічний форум, оголосила про виділення цих коштів на зустрічі з першою леді України Оленою Зеленською та іншими.
++21.00++
Президент США Джо Байден висловив співчуття сім’ям загиблих в авіакатастрофі гвинтокрила в Броварах в середу і заявив, що Сполучені Штати вшанують пам’ять міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, який є серед загиблих. Він високо оцінив зусилля Монастирського у боротьбі з російською агресією та просуванні реформ, спрямованих на зміцнення демократії в Україні. « Ми будемо продовжувати шанувати цю спадщину, докладаючи зусиль для зміцнення українських інституцій, а також у нашому незмінному партнерстві з народом України, щоб зберегти яскраве полум’я свободи », – пообіцяв Байден у своїй заяві.
++20.15++
Протягом доби російські окупанти завдали 22 авіаційних удари та понад 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, йдеться у вечірньому зведенні генштабу ЗСУ у середу. Основні зусилля росіяни, як і раніше, зосереджують на веденні наступу на Бахмутському напрямку.
Російські окупаційні війська не припиняють мародерства на тимчасово зайнятих територіях. Так, в населених пунктах Горностаївка, Каїри, Братолюбівка та Нижні Сірогози Херсонської області, окупанти, пересуваючись групами по 10-15 осіб, обшукують порожні помешкання місцевих жителів та виносять всю побутову техніку і меблі.
Авіація Сил оборони протягом доби завдала 13 ударів по районах зосередження ворога та 3 – по позиціях його зенітно-ракетних комплексів. Окрім того, українські захисники збили російський гелікоптер Ка-52 та експериментальний розвідувальний БПЛА « Мерлін-ВР ».
++19.30++
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив про неприйнятність зняття санкцій із соратників президента РФ Володимира Путіна та закликав зробити десятий пакет санкцій сильнішим та дієвішим. « Пропозиції Угорщини щодо зняття санкцій із дев’яти соратників Путіна неприйнятні », – написав Кулеба у Twitter в середу. « Натомість десятий пакет санкцій ЄС має сильніше вдарити по Росії та її воєнному гаманцю: суворі санкції щодо ракетної та безпілотної промисловості, окремих осіб, енергетики, банків, ЗМІ та ІКТ, а також нові санкції щодо Ірану », – наголосив він.
++19.17++
Президент Польщі Анджей Дуда закликає партнерів та союзників України продовжити посилювати військову допомогу Україні, зазначивши, що протягом « декількох місяців чи тижнів » буде вирішальний момент у війні. « Я боюся, що наразі, може протягом декількох місяців, може тижнів, буде вирішальний момент цієї війни. І цей момент відповідь на запитання: виживе Україна чи ні », – сказав Дуда на Всесвітньому економічному форумі в Давосі в середу. Він наголосив, що наданої Україні зброї все ще не вистачає, оскільки російська армія продовжує накопичувати сили, і, ймовірно, готується до нового наступу. Зокрема, Дуда наголосив на необхідності надання українській армії сучасних танків та ракет. « Тому це є критично важливим наразі – відправити додаткову військову підтримку », – закликав президент Польщі.Зеленський у Давосі: Росія експортує терор
++18.45++
Президент України Володимир Зеленський заявив на Всесвітньому економічному форумі в середу, що західні поставки танків і засобів протиповітряної оборони повинні надходити швидше і доставлятися швидше, ніж Росія встигає здійснювати атаки. « Час, який вільний світ використовує для роздумів, терористична держава використовує для вбивств », – сказав Зеленський, виступаючи по відеозв’язку. За його словами, іноземні столиці неодноразово показували себе занадто « нерішучими », щоб діяти, щоб протистояти Росії, навіть якщо вони врешті-решт роблять правильний вибір. « Тиранія випереджає демократію, – сказав він. – Поставки західних танків повинні випереджати чергове вторгнення російських танків ». Зеленський зауважив, що Росія « експортує терор ». « Росія заслужила місце серед терористів », – сказав президент. 
++18.39++
Голова Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявляє, що є просування щодо організації зони безпеки навколо Запорізької АЕС. « Ми працюємо над питанням організації зони безпеки навколо Запорізької АЕС, просуваємося в цьому питанні », – сказав він на спільній пресконференції з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем у середу в Києві. За словами Гроссі, це питання передбачає і військовий компонент, і безпековий компонент, тому його обговорення потребує певного часу. « Ми зробили ще кілька кроків до того, щоб прийти до добрих новин і висновків », – додав він.
++18.33++
Постраждалі внаслідок падіння гелікоптера у місті Бровари Київської області у середу, які перебувають у важкому стані, будуть направлені на лікування за кордон, повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. « Ми працюємо з батьками для того, щоб підготувати всі документи і після стабілізації важких пацієнтів відправити на лікування за кордон до європейських клінік, щоб вони пройшли подальше лікування », – сказав чиновник. За словами міністра, загалом допомогу було надано 28 постраждалим унаслідок авіакатастрофи, з них 15 залишаються на госпіталізації, решті було надано допомогу амбулаторно і вони повернулися додому. Із 15 госпіталізованих десять осіб надійшли до опікового центру в Києві, з них шестеро дорослих, четверо – діти.
++18.11++
Після відкриття постійної місії Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на Південноукраїнській АЕС такі місії розпочали свою роботу на Рівненській АЕС та в зоні Чорнобильської АЕС, повідомив генеральний директор агентства Рафаель Гроссі. « МАГАТЕ продовжує розширювати свою присутність в Україні. Сьогодні я запустив місію підтримки та допомоги МАГАТЕ в Чорнобилі », – повідомив Гроссі у Twitter в середу. Він зазначив, що фахівці агентства залишаться на всіх українських АЕС, щоб надати життєво важливу допомогу у сфері ядерної безпеки « в ці найтяжкі та складні часи ». Раніше гендиректор МАГАТЕ повідомив про відкриття місії на Рівненській АЕС.
Читайте також: МАГАТЕ постійно інспектуватиме всі АЕС України
++17.50++
У Броварах у зв’язку з катастрофою гвинтокрила, у якій загинуло 14 осіб, оголошено триденну жалобу. « У зв’язку з трагедією, що сталася сьогодні у Броварах, 19, 20 та 21 січня оголошені Днями жалоби у нашій громаді », – повідомив мер міста Ігор Сапожко.
++17.17++
Німеччина підтримуватиме Україну « стільки, скільки буде потрібно », заявив канцлер країни Олаф Шольц (Olaf Scholz) на Всесвітньому економічному форумі у Давосі у середу. « Україна захищає себе з великим успіхом і вражаючою мужністю », – наголосив Шольц, цитує dpa. За його словами, зусилля України, підкріплені допомогою міжнародних союзників, призвели до того, що Росія « вже повністю провалилася в досягненні своїх імперіалістичних цілей ».
++17.14++
Президент України Володимир Зеленський подякував прем’єр-міністру Канади Джастіну Трюдо та канадському народу за новий пакет оборонної допомоги – 200 бронемашин Senator. « Цього непростого для нас дня наші друзі продовжують нас підтримувати. Дякую прем’єр-міністру Канади Джастіну Трюдо та народу Канади за ще один пакет оборонної допомоги, про який сьогодні оголосила в Києві міністерка оборони Канади Аніта Ананд », – написав Зеленський у Twitter у середу. « Сьогодні українській армії як ніколи потрібні 200 БТР Senator. Разом ми йдемо до перемоги! » – підсумував президент. 
++17.10++
Національна поліція просить усіх очевидців падіння у Броварах гелікоптера, на борту якого перебувало керівництво міністерства внутрішніх справ, звернутися до правоохоронних органів у разі, якщо їх не опитували співробітники поліції.

Continue reading...