Що відомо про ракету, по якій Росія вдарила по Дніпру і чи можна її збити – ВВС

119
0
SHARE

Це вже зовсім застарілі ракети, які зазвичай розстрілювали на навчаннях дальньої авіації для тренувань.
Ідентифіковано російську ракету, яка 14 січня вдарила по багатоповерховому будинку в Дніпрі, що спричинило безліч жертв і горя.
Це крилата ракета X-22, пущена з бомбардувальника Ту-22м3 над Курською областю неподалік кордону з Україною. Влітку саме така ракета вдарила по торговому центру у Кременчуці та вбила десятки людей, повідомляє ВВС.
Командувач повітряними силами генерал-лейтенант Микола Олещук у спеціальній заяві повідомив, що у ЗСУ немає вогневих засобів, здатних збивати цей тип ракет.
Він наполягає, що тільки зенітні ракетні комплекси, які в перспективі можуть бути надані Україні західними партнерами (йдеться про такі системи, як Patriot PAC-3 або SAMP/T ), здатні перехоплювати ці повітряні цілі.
З його слів, маса бойової частини Х-22 становить близько 950 кг, а максимальна дальність удару до 600 км. Олещук також зазначив, що при застосуванні з більших відстаней відхилення від цілої ракети може становити сотні метрів.
За словами кореспондента ВВС із озброєнь Павла Аксьонова, “Х-22 – це ціла родина ракет, створена в СРСР ще у 1960-х роках. Вони створювалися під бомбардувальник Ту-22 і пізніше модернізувалися разом із ним ».
За його словами, допрацьована в 1970-х роках ракета для свого часу мала вражаючу швидкість в 4 000 кілометрів на годину і дальність польоту в 500 кілометрів. Вона має досить велику потужність бойової частини.
Спочатку цей дует ракети та літака створювався для ударів по морських цілях, і вважався дуже ефективним, його побоювалися на заході. У фільмі « Ціна страху » є знаменита сцена удару цих бомбардувальників ракетами Х-22 по американському авіаносці.

Continue reading...