Мовчання НАТО через ракету в Румунії: чому не варто чекати на застосування 5-ї статті

108
0
SHARE

Array
10 лютого Росія здійснила новий, вже 14-й за ліком масований ракетний обстріл України. « Родзинкою » чергової спроби вчинити акту геноциду стало використання повітряного простору країни-члена НАТО.
Згідно з повідомленням Генштабу ЗСУ, ​​о 10:18 2 російські крилаті ракети морського базування « калібр » здійснили перетин державного кордону України з Республікою Молдова. Орієнтовно о 10:33 ці ракети перетнули повітряний простір Румунії. Після чого знову зайшли у повітряний простір України у точці перетину кордонів трьох держав. 24 канал вирішив проаналізувати, якою ж може бути реакція НАТО на інцидент. Що не так із реакцією Молдови
Генштаб не уточнив цілі російських ракет, що були випущені з акваторії Чорного моря, однак, існує припущення, що саме вони влучили в об’єкт цивільної інфраструктури в сусідній Хмельницькій області.Зверніть увагу! Факт порушення повітряного простору підтвердила Молдова, проте, місцеве міністерство оборони розповіло лише про одну з ракет, а не дві, як зазначали в Генштабі.

Молдовські ППО о 10:18 виявили ракету, яка перетнула повітряний простір Республіки над містом Мокра Придністровського регіону, а згодом над містом Косауці Сорокського району, прямуючи в бік України. У Міністерстві оборони країни наголосили, що уважно стежать за ситуацією, ба більше – « рішуче засуджують порушення повітряного простору Республіки Молдова ».
Також про ракету написав очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім, щоправда, лише про порушення повітряного простору Молдови. Його пост був розміщений у телеграмі за 2 хвилини після того, як « калібри » залетіли до Молдови. Через 1 годину та 6 хвилин з’явився пост у телеграмі Валерія Залужного.
Пізніше інформацію деталізував речник повітряних сил Юрій Ігнат.
Радіолокаційно спостерігались дві ворожі ракети над територією країни НАТО, звідти вони увійшли у Чернівецьку область. Маємо такий перший випадок, коли ракети окупантів перетинають кордон з країнами НАТО,
– сказав речник Повітряних Сил Юрій Ігнат в ефірі телемарафону 10 лютого 2023 року.
Окремо Ігнат наголосив, що українські ППО могли застосувати озброєння в цьому районі, могли збивати ракети, але була очевидна загроза, що уламки ракет влучать по території Румунії або Молдови. Тому ракети на тій території не збивались.Що кажуть у Румунії та НАТО
Румунія інформацію України про ракету в своєму повітряному просторі взагалі не підтвердила.
Інформація про російську ракету, яка мала пролетіти над повітряним простором Румунії, не підтверджується,
– відповіли в міністерстві на запит видання Europei Liberă та пообіцяли розповісти деталі згодом.
Цими « деталями » став пресреліз Міноборони Румунії і ця заява, м’яко кажучи, суперечить словам українського командування.
Пресреліз Міноборони Румунії / скриншот
За версією румунської сторони, російська ракета пролетіла за 35 кілометрів від кордону НАТО, тобто північного сходу Румунії.
Румунська влада заявляє, що застосувала всі стандартні процедури – о 10:38 два винищувачі МіГ-21 LanceR Румунських ВПС, які в цей момент виконували тренувальні польоти, були надіслані до північної частини Румунії для потенційного реагування.
За дві хвилини ситуація була прояснена, тому ці два літаки відновили свою початкову місію.

Continue reading...