Хабар у 3 млн доларів голові Верховного суду: до чого тут депутат держдуми та два українські мільярдери

136
0
SHARE

Три мільйони доларів мали повернути ГЗК олігарху Жеваго — так вважає НАБУ
Глава ЗС України став учасником боротьби за дорогі активи
Затримання співробітниками НАБУ та САП на хабарі у 3 млн доларів голови Верховного суду України Всеволода Князєва викликало серйозний резонанс. Мусується версія, що історія може бути пов’язана з нещодавнім рішенням Верховного суду щодо власності на Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат.
19 квітня Верховний суд відхилив позов чотирьох офшорок до компанії Ferrexpo AG, яку пов’язують із біглим бізнесменом Костянтином Жеваго, і якій на 100% належить Полтавський ГЗК. Причому саме судове протистояння триває близько 18 років, а почалося аж 21 рік тому.
Але крім самого Жеваго, в історії фігурують також інший український мільярдер — Ігор Коломойський, і бізнесмен з росії і віце-спікер держдуми Олександр Бабаков.
Історія, за версією ЗМІ, що призвела до затримання голови Верховного суду, почалася ще 2002 року з рядової здавалося б угоди – чотири компанії, зареєстровані в офшорних зонах, продали іншим фірмам 26 млн 490 тисяч 518 акцій (40,19%) Полтавського ГЗК. Загальна сума угоди тоді склала 27 млн доларів США.
Здавалося б, сторони залишилися задоволені одна одною, але вже 2005-го року продавці несподівано подали позов про відміну угоди, аргументуючи це тим, що під час її укладання було допущено порушення законодавства. На той момент власником пакету акцій 40,19% вважалася компанія Ferrexpo AG Жеваго.
Хоча вже Господарський суд Полтавської області у 2009 році відхилив претензії продавців, той раунд судового протистояння завершився їхньою поразкою лише у 2015-му році.
Нову спробу продавці зробили 2020-го, знову вимагаючи скасувати угоду та повернути їм акції, і цього разу увага Феміди до них виявилася значно більшою.
Хоча 27 травня 2021 року Господарський суд Києва повністю відхилив позови всіх чотирьох компаній-продавців, Північний апеляційний господарський суд 12 вересня вимогу продавців задовольнив частково.
Так, суд ухвалив повернути продавцям 40,19% акцій підприємства, тим самим залишивши у Ferrexpo AG 59,81% акцій Полтавського ГЗК.

Continue reading...