Вигода для військ РФ після підриву Каховської ГЕС може бути нетривалою — Bloomberg

120
0
SHARE

Руйнування ГЕС створило бар’єр для українських сил, але зі спаданням рівня води ситуація змінюється.
Затоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС позбавило українські сили можливості переправитися через Дніпро для підтримки контрнаступу. Проте ця перевага для Кремля може виявитися нетривалою, пише Bloomberg.
Нижче греблі вода вже почала відступати і врешті-решт поверне річку до її колишнього стану, хоча і з новими перешкодами, такими як винесені на берег міни та уламки. Вгору за течією, коли 230-кілометровий басейн Каховського водосховища спорожніє, з’являється абсолютно новий ландшафт, який потенційно може створити можливості для українських сил.
Інститут вивчення війни вже перемальовує свої карти поля бою, щоб відобразити раптове зменшення водного потоку, який відділяє українські сили від тимчасово окупованої території на східних берегах водосховища.
Гребля була зруйнована на тлі контрнаступу України, який планувався місяцями, щоб повернути тимчасово окуповані території.
Оскільки Україна розгортає західне озброєння вартістю в мільярди доларів уздовж фронту, що простягається на близько 1500 км, Дніпро є важливою частиною поля бою, забезпечуючи захист військам, що стоять один проти одного на більшій частині його південного сектора, і створюючи серйозну логістичну проблему для українських стратегів, які працюють над тим, як забезпечити свої війська на тлі просування вперед.
Остаточний масштаб цього бар’єру залежатиме від того, наскільки серйозно пошкоджена гребля, а також від мулу, який накопичився на дні водосховища з часу будівництва дамби в 1956 році.
«Ключовим питанням тут є висота греблі, яка залишилася під водою після руйнування. Ця висота визначає кількість води, яка залишиться», – сказав начальник відділу гідрології Національної метеорологічної служби України Ілля Перевозчиков.
Протягом століть Дніпро відігравав центральну роль в українській ідентичності та економіці. Радянські інженери перетворили річку на каскад з шести величезних водосховищ, кожне з яких має гідроелектростанцію для виробництва електроенергії для промислового центру на її берегах. Каховська ГЕС була останньою перед впаданням річки в Чорне море, утворюючи величезну природну перешкоду між двома арміями.

Continue reading...