Чужі чи наші? Що нам робити з біженцями

137
0
SHARE

Будьмо дорослими та прагматиками – велика кількість людей не повернеться. Причини тут не важливі. Вже не важливі. Докладніше — у тексті на Еспресо
Ви ж чули про те, що в Італії вдалося скасувати російську виставку спотворення реальності?
Кажуть, там змогли вчасно зреагувати й МЗС України, і громадянське середовище. На жаль, таких прикладів оперативної синергії мало. Чому? Ну, те, що МЗС пригнічений і змирився із функцією піднесення патронів Єрмаку, лише одна складова проблеми. Інша – гірша – держава Україна не має уяви, а як вона ставиться до українців, які евакуювалися до Європи.
Хто вони, ті, хто вирішив на час війни виїхати до інших країн? Хто вони нам? В сенсі, хто вони відносно українців, які лишилися? Ким переселенці є для держави Україна?Чи треба замислюватися над цими питаннями?
Кілька фраз із новорічного звернення Зеленського говорять про те, що у Банкової відповіді на ці питання немає. Інакше як могла з’явитися фраза « Одного дня доведеться поставити собі питання: хто я (є)? … Біженцем чи громадянином? ».
Ось це протиставлення біженців і громадян, тобто тих, хто поїхав і тих хто лишився, є доказом, що офіційний Київ не розуміє – так вони « чужі » чи « наші ». вже чужі, чи ще наші?
Хто вони там зараз… і потім?
Для ЄС міграційна проблема – задача без розумного виваженого вирішення. Причин тому торба, але поки Старий Світ шукатиме (не факт, що знайде), як краще дати раду проблемі, ми маємо можливість… скористатися досвідом попередників. У 2013 році поляків на території Англії та Вельсу було 546 тис.. вже тоді опитування показували, що польська була другою основною мовою після англійської. На 2022 рік поляків в Британії було вже 740 тисяч. Це 1.2% населення Англії та Вельсу. В Лондоні поляки – третя за чисельністю громад. Вочевидь, більшість цих людей буде там назавжди.
Читайте також: А чи знає народ, що йому робити з державою, за яку гинуть військові?
Заробітчанин, мігрант, громадянин. А значить і… виборець, це лише питання часу.
Зараз, за офіційними цифрами, у Великій Британії понад 150 тис.

Continue reading...