День бабака. Як з'явилося свято та чи збуваються прогнози українських "синоптиків"

123
0
SHARE

Щороку 2 лютого відзначається День бабака. В Україні та багатьох країнах світу люди чекають появи незвичного прогнозу погоди від пухнастого « метеороло.
Щороку 2 лютого відзначається День бабака. В Україні та багатьох країнах світу люди чекають появи незвичного прогнозу погоди від пухнастого « метеоролога ». За традицією, бабак віщує настання весни, проте насправді свято має глибший сенс.
Докладніше про історію та значення свята в Україні, а також наскільки точними є прогнози в День бабака розповідає РБК-Україна в матеріалі нижче.
При підготовці використовувалися: інформація Укргідрометцентру та порталу AccuWeаther, Wikipedia, публікації Суспільного, ТСН, сторінка ХНУ ім. Каразіна в Facebook.Звідки взялося свято
День бабака святкують в США з 1887 року. Саме в американському містечку Панксатоні в Пенсильванії з’явилася традиція 2 лютого будити бабака, щоб звірятко « спрогнозувало », коли настане тепло.
Вже 137 років поспіль бабак просинається цього дня від сплячки та люди спостерігають за його поведінкою:
якщо день похмурий і тваринка не бачить свою тінь, то весна настане скоро і буде тепла;
якщо бабак бачить свою тінь, лякається і ховається, то холоди затягнуться ще на шість тижнів.
За припущеннями істориків, цю традицію в США привезли переселенці з Німеччини, а в Європі дослухалися до прогнозів тварин ще з часів Римської імперії.
Існує версія, що римську традицію згодом перейняли християни, адже 2 лютого за григоріанським та новоюліанським календарем церква святкує Стрітення Господнє. Католики цього дня завжди освячують свічки, які мають захистити дім від зими.
В українців на Стрітення також є народна прикмета пов’язана з погодою, бо на « Стрітення зима з весною зустрічаються ». Якщо на свято погода ясна і сонячна, такою і весна буде. Коли на свято падає сніг та морозно, значить зима « перемогла » і до кінця лютого не відступить.
Тобто прогнозувати погоду 2 лютого було розповсюдженим явищем у наших пращурів з давніх часів. Але всесвітньо відомим та популярним День бабака став у 1993 році з виходом однойменної голлівудської комедії. За сюжетом, герой Білла Мюррея приїхав до Панксатоні знімати репортаж про свято та « застряг » у часі.

Continue reading...