Масштабні відключення електроенергії — у липні. Які наслідки атак росіян на енергетику України

128
0
SHARE

Росія сконцентрувала усі свої сили на знищенні українських електростанцій. Яких атак зазнала енергетика та коли очікувати на масштабні відключення споживачів від електропостачання.
З 22 березня Росія цілеспрямоване атакує ракетами та дронами об’єкти української енергетики у різних областях, в результаті чого серйозних ушкоджень зазнали теплові електростанції, гідроелектростанції, а також електричні мережі. Фокус поговорив з експертами, щоб дізнатись про масштаби руйнувань, очікуваний період відновлення станцій, а також, чи прогнозуються масові аварійні відключення споживачів.
Російські ракети серйозно пошкодили українські теплові та гідроелектростанції. Сьогодні 29 березня, за інформацією НЕК « Укренерго », діють обмеження електропостачання на Криворіжжі та Харківщині, а також у Дніпропетровській, Запорізькій і Кіровоградській областях. Ввечері диспетчерський центр « Укренерго » був вимушений застосувати графіки аварійних відключень на період вечірнього максимуму споживання також у Сумській, Полтавській та Донецькій областях. « Внаслідок нічної масованої атаки постраждали теплові та гідроелектростанції. На об’єктах триває огляд пошкоджень, при потребі працює ДСНС. Одночасно були пошкоджені високовольтні лінії електропередачі 330 кВ « Укренерго », розпочато аварійно-відновлювальні роботи. На електростанціях, що були пошкоджені під час атаки 22 березня, триває розбір завалів, відновлення пошкоджень », — повідомили в Укренерго.Готувались ретельно: як Росія планувала знищення української енергетики
За тиждень з 22 по 29 березня Росія здійснила десятки атак на електростанції України, сконцентрувавшись на ударах по маневреним потужностям, тобто, по тепловій та гідроенергетиці. Внаслідок атаки 22 березня отримала вражаючих ушкоджень найбільша гідроелектростанція України ДніпроГЕС, також руйнувань внаслідок ракетних атак зазнали Ладижинська і Бурштинська теплоелектростанції компанії ДТЕК. « Дуже багато руйнувань в енергетиці, перш за все, постраждала генерація. Ми втратили 50% встановленої потужності. Постраждали дві наші станції: « Бурштинська » і « Ладижинська ». У нас постраждали всі блоки на Бурштинській ТЕС і всі – на Ладижинській ТЕС. Енергоблоки в різному ступені руйнації: від повної до понад 50% », — повідомив в інтерв’ю виданню « Економічна правда » виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.
Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко вважає, що росіяни давно планували масштабну атаку саме по електростанціям в Україні. На його думку, атака 22-го березня була найбільшою за всю війну. « Вони реалізують певний план, який явно був розроблений за довгий час. Розроблений дуже старанно, детально, з розвідкою, з розумінням, де будується захист, які об’єкти, з плануванням ударів по об’єктам. Я думаю, що це наслідок того, що під час атак в листопаді і грудні доволі швидко московські терористи з’ясували, що це не дає результатів. Високовольтні мережі були доволі надійно захищені і фізичним захистом, який встигли побудувати і продовжували будувати, а також ППО. Тобто, ніякого блекауту не сталось, і тоді була змінена тактика, була проведена дуже велика підготовча робота представниками кремлівського режиму, зібрана величезна інформація і були сплановані атаки, які мали за мету першою хвилею розбити українську енергосистему на кілька частин і намагатися спричинити каскадну аварію через відокремлення генерації і споживання », — розповів Фокусу Олександр Харченко.
Експерт наголосив: атаки росіян на енергетику останнім часом суттєво змінились.

Continue reading...