Трійця 2024: як прикрасити оселю до свята відповідно до традицій

137
0
SHARE

В неділю, 23 червня, в Україні відзначатимуть одне з найбільших свят – Трійцю. А напередодні, в суботу, займалися прибиранням та прикрашанням осель зе.
В неділю, 23 червня, в Україні відзначатимуть одне з найбільших свят – Трійцю. А напередодні, в суботу, займалися прибиранням та прикрашанням осель зеленню – що продовжується й нині. Проте йти в ліс по гілля дубу – необов’язково.
Про те, як прикрашали будинки раніше, і чим можна оздобити оселю зараз, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).Чому приносять в дім зелень на Трійцю
Багато християнських свят в свій час перепліталися з народними традиціями та віруваннями, що нерідко мали язичницьке коріння і здебільшого були пов’язані з культом землі.
Трійця та Зелені свята, які єдналися з християнською Святою Неділею – не виняток.
Для пращурів прикрашання оселі і двору зеленню було не лише виявом поваги до природи, яка могла як « подарувати » гарний врожай, так і наслати буревії та грози, а й оберегом від нечисті.
Предки вірили, що за декілька днів до Трійці в полях, лісах та поблизу водойм збираються русалки та інші міфічні істоти, які могли залоскотати, зіпсувати врожай, або ж навіть прийти до сіл, шкодячи худобі і людям.
Трави ж могли відігнати злу силу, а також принести здоров’я та щастя, особливо рослини, які були освячені в неділю в церквах – їх намагалися зберегти до наступного року.

Continue reading...