Вибори у Франції: попереду невизначеність

102
0
SHARE

Ультраправа партія « Національне об’єднання » стала явною переможницею першого туру дострокових парламентських виборів у Франції. Однак перспектива формування уряду залишається туманною.
Святкуючи прогнозовану екзитполами перемогу в першому турі дострокових парламентських виборів у Франції з результатом у близько 33 відсотки голосів, голова праворадикальної партії « Національне об’єднання » Жордан Барделла намагався постати солідним державним мужем на противагу своєму усталеному іміджу політика зі стилем попзірки. « Якщо наступної неділі французькі виборці наділять нас абсолютною більшістю, аби ми підняли країну на ноги, я планую стати прем’єр-міністром всього французького народу, який дослухатиметься до кожного, поважатиме опозицію і пам’ятатиме про національну єдність », – сказав 28-річний політик, виступаючи перед прибічниками у Парижі у неділю, 30 червня.
Ультраправі нині опинилися найближче до влади, ніж будь-коли у новітній історії Франції. Партія, заснована у 1972 році під назвою « Національний фронт » засудженим за расизм праворадикальним політиком Жаном-Марі Ле Пеном, нині намагається позиціонуватися як більш поміркована політична сила. Якщо Барделла за результатом цих дострокових виборів стане прем’єром, на нього очікує непросте політичне співіснування із президентом-центристом Еммануелем Макроном, який обійматиме найвищу у країні посаду до 2027 року.
Згідно з прогнозами на другий тур виборів, які базуються на моделюванні результатів за підсумками першого туру, « Національному об’єднанню » може забракнути мандатів для абсолютної більшості.Потужний, але недостатній результат нової лівиці
Виборчий альянс лівих та зелених « Новий народний фронт » на чолі із ультралівим політиком Жаном-Люком Меланшоном набрав, за попередніми результатами, близько 28 відсотків голосів. Третій результат у 20 відсотків голосів продемонстрував центристський пропрезидентський блок « Разом ». Порівняно з попередніми виборами, на яких соратники Макрона фінішували першими, нинішнє дострокове голосування виявилося програшним для партії влади.

Continue reading...