Навіщо прем’єр Індії Моді приїхав в Україну і чи вплине його візит на перебіг війни

125
0
SHARE

23 серпня до Києва прибув прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді. Цей візит уже є знаковим, адже відбувається вперше за роки незалежності Укра.
23 серпня до Києва прибув прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді. Цей візит уже є знаковим, адже відбувається вперше за роки незалежності України. Та чи стане він справді проривним і чи гратиме Моді роль посередника у переговорах про завершення російсько-української війни – читайте в матеріалі РБК-Україна.Зміст:

Контекст: Індія між Заходом, Росією та Китаєм

Публічні жести в контексті війни

Двосторонній порядок денний
Контекст: Індія між Заходом, Росією та Китаєм
Публічні жести в контексті війни
Двосторонній порядок денний
Зустрічі президента України Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді останнім часом приурочені до знакових для України дат чи подій.
14 червня вони зустрічалися в Італії – напередодні Саміту миру, хоч Індія там зрештою була представлена на більш низькому рівні. Країну представляв секретар із західного напряму Міністерства закордонних справ Індії Паван Капур. Цього разу візит відбувається перед Днем незалежності України.
Поїздка Моді до Києва в будь-якому випадку є знаковою, бо за час незалежності України лідери Індії сюди ще не приїжджали. Однак її слід сприймати крізь призму індійської політики загалом. А її порядок денний і бачення світових реалій значно відрізняються від тих, до яких звикли в Україні. Контекст: Індія між Заходом, Росією та Китаєм
У минулому українська дипломатія наробила достатньо помилок щодо Індії. Згадати хоча б контракт 1996 року на постачання 320 українських танків у Пакистан, з яким Індія воювала чотири рази з моменту здобуття незалежності. Та й банально регіон Південної Азії не був для України у пріоритеті, попри низку перспективних точок дотику.
« Для Моді, природний партнер – Україна. Інша справа, що в українсько-індійських стосунках в попереднє десятиліття було накосячено стільки, що все це потрібно буде розгрібати », – каже РБК-Україна дипломат Роман Безсмертний.
Та й у самій Індії досі сильними є проросійські сентименти, ще з радянських часів. Ще один важливий чинник – поставки російської зброї. За даними SIPRI, протягом останніх двох десятиліть Росія постачала 65% усієї зброї, закупленої Індією. Мова йде про цілу номенклатуру військової техніки: від літаків та гелікоптерів до підводних човнів і військових кораблів.
Однак за повідомленнями західних медіа, Індія взяла курс на зменшення військової залежності від РФ. По-перше, війна в Україні показала низьку якість багатьох видів російської техніки в умовах реального бою. По-друге, під питанням опинилось постачання російських запчастин до цієї техніки, які вкрай необхідні зараз самій РФ.
Стан справ дещо змінюється і через загальну активізацію відносин України з Глобальним Півднем.
Наприкінці березня Індію відвідав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Ця поїздка стала першою з 2017 року. Вже за кілька місяців, у червні, відбулася зустріч лідерів України та Індії. При цьому важливо, що вона відбулася на полях саміту « великої сімки », куди були запрошені Зеленський та Моді.
Це не випадково, адже країни G7 розглядають Індію як альтернативу зростаючому впливу Китаю. Для цього в Індію спрямовуються інвестиції та технології.

Continue reading...